Какво представлява чип тунингът

чип тунинг

Чип тунингът е процес, който се изразява в това да се подобри мощността или други функции на автомобилния двигател, тъй като това спомага в свалянето на разходите за горивото – изразходва се по-малко. Чип тунинг се прилага на електронната система за автомобилно управление, затова е важно да бъде изключително качествено направен. Дори най-малката грешка при чип тунинг може да се окаже фатална за автомобила и да доведе до по-сериозни повреди, чието отстраняване коства време и пари, а може и да бъдат опасни за шофьорите.

Добрите специалисти по отношение на чип тунинга обикновено имат модерно оборудване, което е и гаранция за добре извършена процедура с качествени материали. Когато се прави чип тунинг, редно е да се извърши и безплатна компютърна диагностика на автомобила, тъй като евентуалните проблеми, открити при нея, могат да спестят много сериозни повреди в двигателя на колата ни. Чип тунинг се налага основно заради последните новости, навлизащи в автомобилната индустрия – нормално е да има нужда от подобряване на по-старите двигатели и затова все повече хора се обръщат към специализираните фирми, извършващи чип тунинг.

Разбира се, има различни видове чип тунинг – чрез замяна на EPROM чипа, през буксата за диагностика и какви ли още не начини и разновидности. Вида на чип тунинга зависи много силно от модела на автомобила, марката му, както и годината на производство, тъй като по-старите автомобили имат по-остаряло устройство и не толкова възможности, колкото по-новите, произведени след 2000 г.
Най-усъвършенстван за момента е чип тунингът чрез BDM програмиране. При този тип чип тунинг се демонтира целият автомобилен компютър и се препрограмира.

Разбира се, съществуват и много по-нови видове чип тунинг, тъй като и тази индустрия, както всички останали, се развива непрекъснато. Всичко зависи най-вече от годината на производство на автомобила, тъй като устройството му е определящо за поддръжката и по-късните настройки, какъвто е чип тунингът. По-новите видове се определят и от разхода на гориво или увеличението на мощността, те са стандартен чип тунинг, агресивен и еко тунинг.

Важно е всеки клиент да прецени какво точно цели с чип тунинга и кои точно параметри на автомобилния компютър иска да промени, за да може да се подбере най-качественият и правилен вид чип тунинг. Качествената направа на чип тунинга би предотвратила много посещения в авто сервизите, респективно и много проблеми и потенциални повреди по автомобила, които могат да се окажат много фатални или да предизвикат по-сериозни проблеми. Преди всичко е редно да се консултираме със специалист по въпроса, така че да бъдем сигурни.

Източник: Genercom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *