Какво трябва да знаете за въздушния филтър на двигателя?

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на двигателя

Въздушният филтър за двигателя на автомобила е важна част от автомобилния двигател. В тази статия ще разгледаме каква е неговата функция, колко често трябва да се сменя, както и още малко информация за тази автомобилна част.

Функция на въздушния филтър

Въздушен филтър за двигателя е обичайно средство за премахване на прашец и частици от отработените газове от въздуха във вашия автомобил. Тези частици във въздуха се срещат естествено или могат да бъдат създадени от човека. Повечето поленови филтри са направени от надиплена хартия. Други са изработени от памучен материал, покрит с патрон. И двата материала са ефективни и имат една и съща цел за отстраняване на замърсители във въздуха. Кабинните филтри също са полезни за премахване на миризми от купето на автомобила. Тези филтри често съдържат слой от активен въглен, който обикновено е въглища, съдържащи различни химикали. Хората често бъркат кабинните филтри с въздушните филтри на двигателя, но всъщност кабинните филтри са отделни продукти.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на двигателя - функция

Въздушният филтър в купето е особено полезен за защита на пътници, които са алергични към полени и други замърсители. Полен, прах и бактерии могат да предизвикат алергични реакции и да повлияят на цялостното здраве. В допълнение към премахването на цветен прашец, тези филтри също премахват частици от изгорелите газове и други замърсители от входящия въздух.

Сменяйте го само при необходимост

За да смените въздушния филтър за двигателя на автомобила, първо трябва да се уверите, че двигателят е студен и имате достатъчно място в колата си, за да направите това. За да го направите, намерете лоста за отваряне на капака, който обикновено се намира около седалката на водача. Това местоположение може да варира в зависимост от марката и модела на вашия автомобил. Можете също да проверите ръководството на собственика за повече подробности.

За да смените въздушния филтър, отворете корпуса на въздушния филтър, който обикновено е черна пластмасова кутия. Филтърът трябва да пасва плътно вътре. Издърпайте го с две ръце и внимателно извадете стария. Може да се нуждаете от гаечен ключ или отвертка, за да го премахнете. Смяната на въздушния филтър отнема само няколко минути.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на двигателя - смяна

Колко често трябва да сменяте въздушния си филтър?

Смяната на вашия въздушен филтър е важна част от поддръжката на автомобила. Помага да поддържате двигателя си чист и ще предотврати натрупването на мръсотия и отломки във вашия двигател. Трябва да го сменяте на около 50 000 км. В зависимост от средата, в която живеете, може да се наложи да сменяте филтъра по-често. Например, ако живеете в пустинен климат, може да се наложи да сменяте филтъра по-често, отколкото някой, който живее в градска зона.

Лесен е за достъп

Въздушният филтър за автомобилен двигател се намира под капака и достъпът до него е много лесен. Ръководството на собственика на вашия автомобил трябва да може да ви каже точно къде да го търсите. Той също така ще ви даде номера на частта на филтъра. Ето няколко съвета, които трябва да запомните, когато сменяте филтъра:

Първо се уверете, че имате правилния инструмент за работата. Например, отвертка и комплект гнезда могат да работят добре. След като разполагате с правилния инструмент за работата, трябва да можете лесно да премахнете филтъра. Уверете се, че не разкачвате никакви кабели или маркучи, докато работите.

Какво трябва да знаете за въздушния филтър на двигателя - достъп

Евтина застраховка срещу повреда на двигателя

Инсталирането на въздушен филтър за двигателя във вашата кола е евтина застраховка срещу повреда. Цената на реконструкцията на двигателя може да достигне хиляди долари. С инсталирането на качествен въздушен филтър можете да предотвратите сериозна повреда на вашия двигател.

Качествен въздушен филтър за двигателя за всички марки автомобили ще откриете в Car Expert – един от най-предпочитаните от потребителите магазин за авточасти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *