5 важни съоръжения за пътна сигнализация, които трябва да следим

Пътната сигнализация се използва за временна или постоянна организация на движението по пътищата. За целта се използват най-различни съоръжения, които водачите трябва да следят, за да се спази задължителната дисциплина по пътищата. В нашата статия ще ви предоставим петте най-често срещани сигнализационни съоръжения, с голяма важност за водачите на МПС.

Ето ги и всички задължителни съоръжения за вас:

  1. Пътни знаци – те са важни, защото ни показват как да се движим правилно, а и в същото време ни дават пълна информация за евентуалните опасности на пътя. Знаците трябва да са устойчиви, лесно забележими и не на последно място да присъстват навсякъде, където се движат превозни средства.

 

  1. Табели – рекламни или упътващи те имат много голяма роля в пътната сигнализация. Табелите ни информират за местонахождението ни, наличието на различни увеселителни заведения, бензиностанции и болници, а също така и за планински хижи и вилни зони.

 

  1. Светофари – няма как без тях, тъй като ни предпазват от пътни произшествия. Колкото повече светофари има на ключови места, толкова по-малко ще бъдат инцидентите по родните пътища. За съжаление сме ставали свидетели на възлови кръстовища, където липсват светофарните уредби в такива случаи сме длъжни да алармираме органите.

 

  1. Маркировка – представете си шосетата и магистралите без нея. От маркировката зависи правилното изпреварване, подредбата на превозните средства и още куп неща. Вертикална или хоризонтална тя трябва да присъства постоянно в движението.

 

  1. Предпазни ограждения – еластичните огради, паната и бариерите също са забележими за водачите. Тяхната задача е да ви опазят от пътни инциденти, както и да дадат възможност на другите участници в движението да минават безопасно в дадени зони.

Тук нарочно пропуснахме съоръженията за временна организация на движението при ремонт на пътни артерии. Там се използват огради, колчета, сигнални конуси и прочие, но те имат някаква второстепенна роля в сравнение с горепосочените сигнализационни елементи.

В обобщение

За никого не е тайна, че липсата на пътна сигнализация изразяваща се в пътни знаци, табели, светофари, маркировка и предпазни ограждения може да бъде и фатална за водачите. Днес ние имаме претенции към управниците ни за подобряване на обстановката по пътищата, тъй като сме свидетели на множество катастрофи и произшествия. Дано нещата се подобрят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *