Детските столчета за кола с Isofix система – по-сигурни от останалите

избор на детско столче за кола

Детските столчета с Isofix система се определят като най-безопасните, които могат да се намерят в наши дни на пазара. За загрижените родители цената не е толкова определящ фактор, колкото спокойствието, което този метод осигурява.

Има системи за закрепване на детското столче в колата. Единият вариант е с предпазните колани, които се намират на задната седалка. Това е така наречената Autofix система.

Другата опция е системата Isofix. Според специалистите тя се определя като по-сигурна основно по две причини. Когато столчето е по посока на движението с нея е по-безопасно, отколкото само с колан. Това е така, защото самият Изофикс представлява метална захващаща система, която се закрепя за шасито на автомобила зад задните седалки. Тъй като и двете части са метални няма никакво линейно разширение в случай на инцидент. Ако детското столче за кола е обезопасено само с колан вместо с Изофикс, коланът би могъл да се разшири.

Ако поставите столчето с гръб към движението, особена разлика няма в безопасността.

Системата Изофикс е по-лесна за монтаж и това намалява вероятността родителите да сгрешат по време на процеса на поставяне на столчето във автомобила. Монтирането е от изключителна важност, защото дори и най-скъпото детско столче за кола може да се окаже безсилно в случай на инцидент, ако не е добре закрепено.

Към този вид продукти обаче обикновено върви книжка с инструкции, която показва стъпка по стъпка как трябва да се хванат кукичките на столчето за кола и халките, които се намират между двете задни седалки.

Isofix столче за кола
Монтаж на Isofix детско столче за автомобил

За да сте сигурни, че вашата кола е съвместима с Isofix столчето за кола, можете да посетите сайта на автомобилопроизводителя. Друга възможност е преди да купите автомобилното детско столче да го сложите в колата и да проверите дали системата съвпада с нея. Имайте наум, че не всички автомобили разполагат с тази система.

От модела автомобил зависи дали детското столче ще е захванато чрез универсален, полу-универсален или начин в зависимост от конкретната кола.
Универсалният начин се среща най-често е и известен още като „опорна котва“. Това е система, чрез която задната част на детското столче за кола се закрепя към халка, разположена на гърба на автомобилната седалка, с цел осигуряване на още по-голяма стабилност.

Често самите родители споделят, че за тях главният плюс на Изофикс е възможността бебешкото столче за автомобил лесно да се прехвърля от една кола в друга. Системата го закрепва стабилно и то не се плъзга по задната седалка по време на по-остри завои.

Детските столчета за кола със системата Изофикс определено имат своите предимства, които няма как да бъдат неглижирани и са в основата на избора, който множество родители правят. Още продукти за отглеждане на бебета и деца, може да открите в Raya Toys – магазин за детски играчки и стоки.

Кои са най-популярните детски столчета за кола

За момента на българския пазар най-търсени и харесвани са може би продуктите на Cybex, които предлагат отличен баланс между качество и цена. От останалите марки автомобилни детски столчета са харесвани съща са тези на Hauck, Lorelli, Chicco, Chipolino Kikkaboo. Не забравяйте, че от избора на автомобилно столче за бебето или детото зависи сигурността и комфорта на малкия човек.

В това видео може да видите презентация на един от водещите продукти на Cybex при детските столчета със Изофикс система за закрепване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *