Ах, тези стари нови скринове

Като дете много се радвах на бабината ракла и скрина на майка ми. За мен това бяха много красиви предмети, направени от дърво и украсени. През 80-те години на миналия век вече „поумняла“ и решила да бъда в крак с модата, просто ги изхвърлих. Нали тогава трябваше да обзавеждам стаите в къщата с някакви дву- и трикрилни гардероби, изработени от странен материал. Сега много се радвам на красивите скринове, които непрекъснато разглеждам в каталозите на онлайн магазините.

Изработени от дърво и качествени нови материали тези мебели привличат с красотата си. Предимството на този вид мебел е голямата функционалност. Например, моделите с много чекмеджета могат да се ползват за съхраняване на дрехи, предмети, а плота може да служи и като тоалетка, ако се постави огледало на стената. Освен това има скринове, при които част от тях е оформена като рафтове с вратички, което ги превръща в малък шкаф.

Обикновено на повърхността (плота) се поставят различни предмети: сувенири, снимки в рамки, цветя в саксии, книги и даже телевизор. С помощта на такъв предмет може да се раздели на зони помещението без да се претрупва пространството.

Скриновете се изработват от различни материали – дърво, ПДЧ и МДФ, ратан, пластмаса. Дървото е чист екологичен и траен материал. Понякога мебелите от дърво се покриват и с резба, изящни рисунки, имат оригинални декори и изящни дръжки. Цената им обаче е по-висока, а теглото – по-голямо. Към по-евтината дървесина се отнася бора и брезата, а ценните видове са вишня, ясен, клен, орех, дъб. По-евтините видове лошо понасят удар – може да се появят драскотини, вдлъбнатини. За да се повиши устойчивостта им скриновете се обработват със специални лакове.

Най-доброто решение е избор на мебел от бреза или бор с фурнир от дъб или клен. При този вариант е оптимално решението цена – качество. ПДЧ и МДФ – изделията от този материал приличат на дървото, но са много по-евтини. По външен вид и срок на ползване отстъпват на естественото дърво. Тези скринове се ламинират или покриват с фурнир, което ги прави по-дълготрайни и безвредни. Ламинираните модели се отличават с разнообразни цветове, устойчиви са на влага и механично въздействие, а тези с фурнир – отлично имитират масивно дърво и изглеждат ефектно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *