Видове душ кабини и паравани: кой е перфектният модел за вас и вашите нужди

Ако сте на лов за търсене на нова душ кабина, то определено тези съвети биха ви били изключително полезни.

За да направим по-мащабна картина на видовете душ кабини, паравани, техните предимства и недостатъци, се допитахме до експертното мнение на екипът на Glass Box Бургас. С тяхна помощ относно спецификите, ние ще се постараем да ви оставим добре информирани преди покупката на новия ви стъклен елемент за баня.

 

Какво трябва да имате предвид, когато проучвате пазара:

  1. Размерите на кабината, която сте си харесали трябва да пасват на тези на помещението ви. Бъдете реалисти и не се впускайте в прекалено екстремни избори. Ръководете се от практичността, размерите на дома ви и собствения си вкус.
  2. Съобразете се със стила на банята ви. Ако сте се спрели на класически тип, то определено не е добра идея да се впуснете в избора на по-модерно изглеждаща душ кабина.
  3. Функционалност преди всичко. На пазара има прекалено голям избор от предложения, които ще ви засипят с екстри, но…имате ли реална нужда от всички тях? Помислете и търсете именно удобството в бъдещата си душ кабина.
  4. Трябва да придава акцент на банята ви. Ако имате нужда от професинална помощ в това, не се колебайте да се обърнете към Glass Box Бургас.
  5. Изберете подходяща форма за душ кабината си. Най-често срещаниете душ кабини идват в три разновидности: овал, квадрат, правоъгълник
  6. Позициониране на дръжките на вратата/ вратите. Те могат да бъдат отляво или отдясно. Преценете какво би ви било най-удобно.
  7. Монтаж върху пода или в обособено корито за кабина. На пазара можете да намерите модели с корито, както и такива, които се монторат диеректно върху плочките на пода. Преценете кой от тези два вида би бил по-подходящ за вашето помещение.
  8. С врати или без – кое би било по-подходящо за вашата баня. Измерете и преценете. Говорейки за душ кабини, тук можете да развихрите въображението си, ако помещението позволява. Понякога дори само монтирането на една врата между две малки стени ви дава една чисто нова душ кабина. При изработката по поръчка вие сами избирате типа врата – плъзгаща или отваряща се навън/навътре, както и размерите. За по-прецизно мнение – не пропускайте да поискате съвет от специалист.

 

Преглед на живо

Препоръчваме ви, когато сте на оглед за душ кабина, да използвате възможността, която предлагат някои брандове в своите шоуруми и да „тествате“ желаният модел на живо. Влезте в кабината, с гръб към някой от ъглите и вижте как усещате пространството. Достатъчно ли ви е? Обърнете внимание на това къде е позиционирана душ системата и помислете къде бихте монтирали вашата. Визуализирайте в главата си този модел, инсталиран в банята ви, например, както и вратите и прозорците (ако има такива) на помещението. Помислете и над другите препятствия, налични в банята като тоалетната чиния, отходните канали и тръби и пр. Обърнете внимание на типа на отваряне на душ кабината. Тя може да е с плъзгащи се врати, както и с такива отварящи се отляво или отдясно. Съобразете го изцяло с останалите елементи и с това как би ви било по-комфортно.

 

Друго, което трябва да решите е вида стъкло, с който искате да бъде новата ви душ кабина. Популярни избори са темперираните (закалени) стъкла и ламинираните стъкла. Относно дизайнът на стъклените елементи, клиентите могат да избират между покритие от химичен мат, керамичен принт, цветен мат, кристално или прозрачно стъкло. Предлагат се различни дебелини на стъклените елементи, но най-масова и най-предпочитана са стъклата с дебелина от 8мм.

 

Типове душ кабини и паравани за баня

Както казахме и по-рано,на пазара съществуват множество и най-различни конфигурации, между които да избирате за вашата баня. Вашето решение зависи най-вече от големината на помещението, както и от вашата баня, стил и дизайн, който предпочитате. Душ кабините по поръчка са условно няколко типа:

 

Ъглови душ кабини

Този вид душ кабини и паравани са проектирани специално, за да паснат точно в ъгъла на банята. По този начин освен, те придават на банята ви модерен и освежен вид, и също така я правят да изглежда голяма и просторна. Ако не разполагате с много място в помещението, това би бил перфектния ви избор за душ кабина по поръчка. Ъгловите решения за душ кабини са едни от най-популярните сред потребителите, тъй като са страхотно решение за оптимизация на наличното пространство.

Квадратни душ кабини и паравани

Ако пространстовто позволява, този тип стъклени решения за баня могат да придадат разчупен и модерен облик  на мястото. Тъй като квадратната форма е класическа, там лесно може да се възползвате от опцията за персонализиране на модела с различен тип врати, дръжки, обков и рамки. За да си създадете визуална представа за това какво да очаквате, можете да се възползвате от офертата на Glass Box Бургас, които ще създадат специално за вас 3D проект на банята ви.

Правоъгълни душ кабини и паравани

Ако мястото не е проблем, разгърнете мащаба на идеите си! Правоъгълните душ кабини са идеални за тези от вас, които са любители на свободата в банята. Не се ограничавайте, щом наличното място ви го позволява.

Изчистени линии

Класическите изчистени линии са винаги на мода. Що се отнася до душ кабината или паравана за баня, доверете се на обраният от еклектични елементи дизайн. Освен, че внасят минималистичен дух на вашето помещение, те са и чудесни когато искате да придадете на банята ви просторен облик. Нищо не е по-комфортно от това да имате усещането за широчина и свобода. Вратите на кабините с по-изчистени линии могат също да се съобразят изцяло с идеята на клиента. Тук отново можете да заложите на плъзгащи се механизми, като те биват тръбни или релсови. Ако се спрете на стандартна врата с отваряне навън/навътре, то обкова за нея също би могъл да бъде изчистен, без претенциозни линии. В случай, че решите да изберете масивен обков, луксозната серия панти и държачи, които предлагат GlassBox Бургас би могла да се впише чудесно на по-класическите идеи за баня.

 

Други особености и приложения на душ кабини и паравани

 

Когато избирате типа на стъклото е добре също да помислите относно почистването му. Най-благоприятни за поддръжка са именно тези с матов финиш, както и тези с керамичен принт. Разбира се, с правилна поддръжка всеки тип стъкло би могло да да изглежда чудесно дълго време. Най-добре е да си изградите рутина по почистването след всеки душ, за да си спестите борбата с варовиковите петна, когато те се насложат с времето. Съветваме ви да не използвате прекалено агресивни препарати, както и прекалено груби почистващи четки, тъй като можете да постигнете нежелан ефект от надраскване.

 

Смесване на текстури и стилове

Ако сте привърженици на еклектичния стил на обзавеждане, то тогава не се притеснвайте да смесите различни материали, цветове, текстури и стилове. Това е приложимо както за плочките, санитарията и мебелите за банята, така и при избора на душ кабина. Можете да заложите на едни цветови решения за стъклата и обкова, а на други за основните цветове на вашата баня.

 

Фиксатори за стена или алуминиев профил

Ако тези термини не ви говорят нищо – не се притеснявайте! Нека ви обясним: най-просто казано това са двата основни начина, по който можете да закрепите стълата на душ кабината ви за стената. В случай, че решите да използвате фиксатори, там можете да изберете и цветови и стилови решения. Предлагат се възможности както за луксозен ретро обков, така и за стандартни хромирани изчистени линии. Те ще придадат на банята ви изключително модерен и дизайнерски вид.

При използване на алуминиев профил за закрепяне към стената, можем да кажем, че нямате чак такъв избор, тъй като идеята му е „да скрие“ начина по който стъклото е прикрепено. Те се използват най-често при клиенти, които искат да се придържат към изчистения вид на баните си. Всеки от тези два начина е приложим, стига да имате идея как да изглежда крайния вариант на вашето местенце.

 

Тип на стъклените елементи

За тези от вас, които ценят личното си пространство най-подходящо би било решението да използват матирани стъкла. Те създават усещането за уединеност, релакс и атмосфера като на СПА процедура. Цветния принт по стъклените елементи също много нашумя в последните години. Така можете да се насладите на любима гледка, цветна градина или забележителност, докато си вземате душ. Освен всичко, хубавото при по-нетипичните текстури е, че са и по-лесни за почистване от стандартните прозрачни или кристални стъкла, тъй като леките замърсявания биват лесно прикрити поради естеството на финиша.

 

Вана с параван

Ако сте собственици на вана, то ние няма нужда да ви казваме какъв лукс имате в дома си. Съвет, който бихме ви дали е да обособите параван частично или изцяло в зоната на ваната. По този начин ще можете да предпазите останалата част от банята си от намокряне, а това ще ви спести и излишно подсушаване.

 

Двоен „вход“

Или иначе казано „нейният“ и „неговият“ вход на душ кабината. Ако имате място – не се колебайте да го приложите и на практика! Отворените прегради на паравана ще ви накарат да почувствате простора, с който разполагате. Този тип врати са най-лесно приложими при тези с плъзгащ механизъм. Така лесно можете да имате два входа за душ кабината, без да се изисква изключително много допълнително място.

 

Мокри помещения

С помощта на стъклен параван за баня, можете лесно да обособите и да разделите мокрото помещение. Ако то се намира заедно с тоалетна или баня, то поставяйки стъклен параван, можете лесно да разделите пространството. За по-голяма дискретност, можете да се възползвате от матирано стъкло или такова с принт.

 

 

Когато става дума за стъклени елементи, Glass Box Бургас са тези, които могат да ви помогнат както с професионален съвет, така и със създаване на брилянтно попълнение към вашата баня. В тяхния шоу рум в Бургас, можете да разгледате в детайли техните продукти. При нужда от изготвяне на 3D проект за баня, също можете да използвате услугите на екипът им. Не се колебайте да ги потърсите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *