Видове и разнообразни свойства на торовете

торове

Тор за цъфтеж на цветя

Едно от най-важните неща, от което се нуждаят нашите цветя, е правилното им наторяване. Ако искаме те да бъдат красиви и изумителни, каквато всъщност е тяхната присъда, ние трябва внимателно и подбрано да полагаме старание и грижи за тях. Пълноценния цъфтеж зависи изключително от количеството хранителни вещества в почвата. Ако почвата е недохранена, те не биха могли да достигнат размера си.

„Храната“ е под формата на органични и минерални торове. За да бъде оптимално действието им, съдържащите се в тях компоненти трябва да се прилагат в правилните съотношения. Все по-често на пазара се появяват комбинирани торове. Разнообразието от цветни видове е огромно. Различава се и усвояването им на отделните хранителните вещества. Някой се нуждаят повече от азот в ранен етап на растеж, а други по-малко.

Азотните

Наясно сме, че един от най-натуралните торове, това е оборския. Той съдържа безброй полезни съставки за израстване и правилно функциониране на растителните видове. Но настъпва един такъв момент, когато неговото действие и влияние, не са достатъчни. Тогава е необходимо да дохранваме с минерални.

Азотните торове са химически продукти, съдържащи азот. Използват се за торене на селскостопански култури. Съществува огромно разнообразие торове от този вид. Течните са втечнен амоняк, амонякати и амонячна вода. Най-използвани сред които в България са калиев нитрат, амониева селитра, амониев сулфат и много други. Всеки от които има своето конкретно предназначение.

Минерални

Те са специално произвеждани продукти, които съдържат всички химични елементи, необходими за растежа на растенията, в усвоим вид. Имат най-голямо стопанско значение. Именно заради това са специално произвеждани продукти. Този тип „храна“ влия не само върху добивите, но и върху качеството на самите растителни видове.

Минералните торове образуват следния списък групи: единични, комбинирани и комбинирани сложни – те съдържат няколко елемента. Правилната поддръжка на почвите е с най – фундаментално значение за израстването на нашите любимци. Предимно тези химични съставки се използват за подхранването на огромни площи селскостопански терени, където се отглеждат разнообразни видове култури.

Торове и цени

Разнообразни са видовете хранителни вещества, разнообразни са и техните цени. Те биват гранулирани, капкови, както и за прахово и водно приложение. Често на промоционални цени се предлага амониева селитра, карбамид, троен суперфосфат, калиев сулфат и други. Качествените течни видове се различават по това, че всеки един има своето предназначение. Използва се различна тор за всеки един етап от развитието на растението.

Различните торове подхранват добре почвата, увеличават полезните и свойства. Спомагат за пълноценното развитие и растеж на видовете култури. Независимо към коя категория принадлежат, те съдържа всичко необходимо за правилното им отглеждане и функциониране. Естествени или не, те са неизменна част от живота на растенията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *