Колко време издържа дограмата от PVC

Клиентите на фирмите – производители на дограма много често питат колко години издържат профилите от PVC. След колко време ще се наложи подмяната им с нови? Въпросът изисква точен отговор, според който хората да могат да вземат адекватно решение за своя дом. Тук няма място за рекламни слогани и опити да се убеждават клиентите, че дори и внуците им няма да имат необходимост да правят ремонт на прозорците. Всъщност, качествено изработената и професионално монтирана
PVC дограма има много висока трайност.

Luxplast.bg споделя един пример от реалния живот. Преди няколко години се наложило да се свали PVC дограма от прозорците на офис, която е била монтирана преди 20 години. Преди и след демонтирането специалистите направили анализ на старата дограма и се оказало, че по нея почти няма повреди. Нищо съществено, което да пречи на нормалната експлоатация на профилите, освен незначителни дефекти. Това показва, че след такъв дълъг период от време дограмата запазва своите качества, като се има предвид, че е произведена в зародиша на този тип изделия с много по-несъвършена техника и материали.

Дългият срок на употреба на профилите, произведени преди години е показател за това, колко би издържала съвременната PVC дограма. Качеството на изделията варира много според производителя и материалите, които използва. Затова и гаранционният срок е непостоянна величина, която се променя съобразно множество фактори. За да бъде максимално траен резултатът след смяна на прозорците, трябва да се проучи много добре фирмата производител.

Преди да се направи поръчка, трябва да се пита за гаранциите. Гаранционният срок на качествената дограма е между 5 и 10 години. Такава гаранция може да обяви и всяка фирма еднодневка, която утре ще изчезне от пазара, оставяйки множество клиенти с некачествени прозорци на произвола на съдбата. Затова се избират производители с история и добра репутация, която в днешно време лесно може да се проучи.

Специалистите на Luxplast.bg съветват клиентите си ежегодно да правят обстойна проверка на своята PVC дограма. Тя не отнема повече от половин час – проверява се дали се затваря плътно, какво е състоянието на дръжките и пантите, има ли някъде нещо отлепено или изкъртено. Ако има дефекти, то те са ангажимент на фирмата, монтирала дограмата, ако тя е още в гаранционен срок. Щом всичко е наред, и дограмата е изработена и монтирана по правилата, тя ще издържи минимум 30 – 40 години.

Прозорците с PVC дограма отдавна доказват своите качества, които се подобряват непрекъснато заради усъвършенстването на технологиите. Срокът на употреба може да е много по-дълъг от указания като оптимален, тъй като дори и след това добре поддържаните профили може да имат добри експлоатационни качества. По принцип, повечето хора сменят дограмата си, ако тя вече е на 50 години, дори и да е още годна. Това е така, защото излизат нови, по-съвършени технологии, осигуряващи повече комфорт, а и жилищата имат нужда от ремонт и подновяване през известен период от време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *