Кръщене – празник за нашето дете

Ние сме младо семейство с едно малко дете, момченце на една година. Вече според нас то стана на добра възраст, на която да направим кръщене, както подобава и както е според нашата християнска вяра. Във връзка с предстоящото кръщене трябваше да изберем някой човек от нашето близко обкръжение, който ще му бъде кръстник или кръстница. Знаем, че според традицията за кръстник на детето се взима кум на родителите ни, но тъй като той не е сред живите, трябваше да измислим нещо друго.

Накрая се спряхме на един общ приятел, който е гръцки гражданин. За щастие не съществува никаква пречка за това, тъй като той е православен християнин. С изненада разбрахме, че той не само приема това като голяма чест, но освен това изрази желание да поеме всички разходи по това кръщене, тъй като в Гърция била такава традицията. Освен това, той спомена, че ще покани и няколко свои приятели да присъстват на това кръщене – голямо събитие за всеки кръстник.

Нашият приятел ни каза, че трябва да изготвим един списък с хората, които ще поканим, както също и да потърсим църква, в която желаем да се направи това кръщене. И не на последно място, разбира се, да се спрем на хубав ресторант, където всички гости след това ще отидем да се почерпим. За избор на църква нямахме никакъв проблем, тъй като в близост до нас имаме една църква, която ни харесва, и в която познаваме и уважаваме свещениците.

Трябваше да потърсим повече за ресторант, тъй като искахме почерпката да е на открито и ресторантът следователно трябваше да има голяма градина. За щастие след едноседмично търсене намерихме и точно това, което ни трябваше и направихме резервация за 50 човека.

Нашият бъдещ кръстник ни съобщи, че той ще купи златен кръст за кръщелника си, както и необходимите бели дрехи, с които трябва да го облечем след тайнството кръщение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *