Плосък или скатен покрив да изберем

Плоски vs скатни покриви

Покривът на практика е черешката на Вашия дом. Той е този структурен елемент на сградата, който заедно със стените ни гарантира комфорт при най-различни климатични условия. Не бива да го подценяваме нито да пестим при ремонт на покриви, ако не искаме така да изложим на опасност уютът в нашия дом.

Едно от предизвикателствата при строежа на домове днес е изборът между плоски и скатни покриви като форма на покривна конструкция. Всеки от тях предлага свои собствени плюсове и недостатъци, за които ще стане дума в тази статия. Естествено винаги възниква и потребност в чисто естетичен аспект, която следва да бъде адекватно удовлетворена.

Плоски покриви

Една от най-честите причини за избор на плоски покриви си остава възможностите за достигане на функционално и визуално разнообразие. Те могат да имплементират доста разнородни форми и да създадат наистина красив визуален профил на нашия дом.

Трябва да споменем и фактът, че плоските покриви са с наклон по-малък от 5-6 градуса. Това на пръв поглед е доста рентабилно решение за повечето хора, защото на пазара се предлагат страхотни сделки в тази насока. Лесната инсталация е още един плюс в подкрепа използването на този тип покривни конструкции.

Съществуват и различни видове плоски покриви. Най-често тези конструкции биват разделяни в три отделни групи – единични, двойни и обърнати. Едно от най-големите предимства на този тип решения е и създаването на тераси и озеленени покриви, които стават все по-актуални днес.

Скатни покриви

Една от причините за използването на скатни покриви по нашите географски ширини си остава сериозният обем снеговалежи през зимния период. Чрез използването на скатни конструкции тежестта на натрупания сняг може да се разпредели равномерно, без да се оказва прекомерен натиск върху покрива.

Не можем да отречем и тяхната красота, която се е вкоренила в разбирането на българина за съвършен дом, изразяващ спокойствие и уют. Понякога обаче, скатните покриви до голяма степен биват пренебрегнати основно поради финансови аргументи. Най-често като основен проблем се визира евентуалният ремонт на покриви, който би бил по-скъп в сравнение с една хидроизолация на плосък покрив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *