Ремонт на покриви: Мерки за безопасност

Мерки за безопастност при ремонт на покрив

Ремонтът на покриви е дейност, която всъщност е доста рискова. Понякога забравяме това и се отнасяме несериозно и скептично към прилагането на ефективни мерки за безопасност. Не забравяйте, че падането от покрива не е нещо, което искате да ви се случи, особено, ако говорим за случаите, когато той е на височина над 5 метра. Прилагането на някои елементарни за използване мерки за безопасност може наистина да ви предпази от сериозни наранявания, включително и такива с фатален изход.

Най-често, когато говорим за покриви е добре да се обърнем към специалисти при ремонта на покриви с изградени процедури и опит, които са наясно с детайлите за работа и безопасност при този тип дейности. Все пак, ако сте решили сами да подмените хидроизолацията или няколко счупени керемиди, то по-долу ще обърнем внимание на някои важни правила за безопасна работа при ремонт на покриви.

На първо място е важно винаги да работите с още някой. Ако се случи нещастието да паднете и да увиснете от ръба на покрива ще оцените напълно този съвет. Трябва да има поне един човек, който да може да ви се притече на помощ, ако все пак това ви се наложи. Алтернативата не е никак приятен вариант.

Използвайте каска! При самостоятелен ремонт на покриви материалите не са здраво застопорени, което създава опасност от тяхното падане. Ако в този момент се окажете на земята каската може да бъде вашият животоспасяващ избор. В случай че покрива се намира на сграда, разположена на оживена улица, то е добре да опънете лента, с която подканвате пешеходците да преминат на отсрещния тротоар, за да избегнат падането на предмети.

Винаги осигурявайте стабилно разположение на материалите и инструментите, докато работите. Използвайте въже, за да осигурите себе си, помагачите и инструментите си. Така ще се чувствате доста по-сигурни и в безопасност.

Не започвайте и не продължавайте планирания ремонт на покриви при дъждовно време. Това крие рискове от подхлъзване, като така се стига до сериозни наранявания, а нерядко и до трайни повреди в двигателния апарат и фатални последици, ако не са спазени минималните правила за безопасна работа.

В сайта на Практикер – praktiker.bg има доста ценни идеи и съвети, ако ви предстои някаква ремонтна дейност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *