6 съвета при отглеждането на люляк

Как се отглежда люляк

Люлякът е едно от най-красивите и ароматни растения, които виреят по нашите ширини. Всяка година, когато настъпи втората половина на пролетта и започне да се усеща полъх на лято, в зелените пространства из родните паркове и градини започва да се чувства един пленителен нежен аромат.

Това е уханието на люляк, който се смята за едно от най-благовонните растения на България. Макар че всички го обичат, малцина го отглеждат в двора или на терасата си, макар че това не е толкова трудно.

6 съвета при отглеждане на люляк в двора

Макар че да се отгледа люляк не е толкова сложно, можете да подобрите формата и здравето на растението чрез малко повече внимание на следващите седем момента:

1. Почвата трябва да е богата

Независимо дали се гласите да го отглеждате в двора или на терасата, трябва да знаете, че люлякът цъфти в плодородна, богата и добре дренирана почва. Високата киселинност не му понася. За да сте съвсем сигурни, че ще получи добра среда, в която да се развива, най-добре купете висококачествена пръст от близкия агроном и използвайте нея. Добре е да наторявате.

2. Светлината да е в изобилие

Изберете място, което се радва на повече слънчева светлина през деня. За предпочитане е да са налице поне шест часа на ден. Това ще насърчи люлякът да цъфти по-добре.

3. Внимавайте с водата

За да бъде вашето люляково растение в добро здраве и за да се развива добре, трябва да сте много внимателни при поливането. Обикновено, в природата люлякът вирее по склонове и това не е случайно.

Растението предпочита почва, която се оттича добре и не позволява да се задържа много вода в нея. Това важи и за гледането му в домашна среда. Ако го гледате в някоя по-голяма саксия или контейнер, не поливайте прекалено.

Ако пък се случи така, че да го засадите в градината, уверете се, че при поливане и при по-силни дъждове мястото се оттича добре.

4. Садете през пролетта и есента

За да сте сигурни, че растението ще се захване добре, най-препоръчителният период, в който да го засадите е през пролетта или есента. Повечето видове не могат да се пресаждат през летния сезон.

5. Размножаване чрез издънка

Най-лесният начин за размножаване на люляк е чрез използване на издънка от друго растение. Това ще отнеме известно време докато цветята се покажат, но за това пък съвсем скоро ще бъдете възнаградени с огромни и много ароматни цветове.

6. Ако засаждате повече растения

Ако се засаждате многобройни храсти люляк, а не просто един, оставете поне метър разстояние между тях. Имайте предвид,. Че те израстват големи, а кореновата им система се развива доста настрани. Не им позволявайте да си пречат,защото така няма да получат равен шанс и едно от растенията най-вероятно ще повехне.

Ако люляковият храст се остави да расте навън, той лесно може да надхвърли два метра във височина, а настрани корените му могат лесно да се заплетат с тези на съседните растения. Освен всичко друго, дистанцията между люляковите храсти непременно означава и повече хранителни вещества през годината и по-малка нужда от наторяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *