Зачимяване – какво да правите и какво да избягвате в процеса

Зачимяване – какво да правите и какво да избягвате в процеса

Какво да избягвате и какво да правите в процеса на зачимяване? Постигането на тучни и жизнени тревни площи чрез полагане на чим изисква внимателно планиране и изпълнение. Въпреки че самото естество на чима, който представлява предварително отгледана трева, готова за полагане, която обикновено се предлага на руло, някак подлъгва, че процесът е лесен и семпъл, има доста неща, с които трябва да се съобразите в неговите рамки.

Именно затова днес ще ви дадем няколко важни препоръки за това какво се прави при зачимяване и какво е важно да се избягва, за да постигнете красив и дълготраен зелен резултат в своята градина или двор.

Препоръки за правилно зачимяване – какво да правим

Ето кои са най-важните ключови насоки за правилно зачимяване, които експертите по озеленяване като тези от UniGarden-bg.com прилагат ежедневно за изграждането на красиви зелени площи в заведения, ресторанти, хотели, около бизнес сгради, търговски площи, обществени места, вили и домове.

Първата важна стъпка е почвата, върху която ще се положи чимът да бъде правилно подготвена, защото това има първостепенно значение. Почистете обсега от всякакви отпадъци, камъни и плевели и осигурете една чиста и равна площ. Разрохкайте почвата на дълбочина най малко 10-15 см, за да подобрите дренажа и я облагородете с органични съставки за подобряване на хранителния ѝ състав.

Друга важна стъпка е да изберете подходящата тревна настилка. Тук е от особено значение да заложите на сорт чим, който е подходящ за климата и конкретните условия на слънчева светлина и тип почва в района. Избирайте умно, защото различните треви имат и различни изисквания за поддръжка и осигуряват различна естетика и функционалност.

Измерете и поръчайте адекватно количество, за да избегнете разхищение или недостиг на рулата с чим. Винаги е добре да поръчате малко по-голямо количество заради загубата при подрязване около ръбовете при монтаж.

Поддържайте почвата влажна преди, по време на и след поставянето на чима. Това помага на тревата да установи добре своята коренова система. Следвайте указанията на доставчика в тази насока.

За правилно инсталиране е важно да осигурите плътни шевове между отделните парчета. Внимателно натискайте всяко, за да премахнете въздушните джобове отдолу. Разточете застлания чим с валяк за трева, за да осигурите добър контакт между чима и почвата.

Ключови грешки при полагане на тревен чим – какво да избегнем

Има няколко грешки, които непременно трябва да избягвате, защото те могат значително да повлияят на крайния резултат при затревяване.

Не полагайте тревен чим върху плътна почва, защото тревата няма да може да пусне корените си в нея. Избягвайте поставянето му върху недобре аерирана почва с лош дренаж.

Не пропускайте да обработите площите срещу плевели и вредители, защото след полагането на чима справянето с тях ще е още по-трудно.

Избягвайте прекомерно поливане, защото то ще доведе до плитък растеж на корените. Не косете чима веднага след полагането му и избягвайте агресивното му рязане. Изчакайте тревата да улегне преди първото косене.

Ако всичко това ви изглежда лесно на думи, но не знаете как да го изпълните на практика, винаги може да се обърнете към специалисти в озеленяването като UniGarden-bg.com, които се занимават професионално със сходни дейности.

The following two tabs change content below.
Препитавам се с дигитален маркетинг и в частност със SEO. Експерт съм в писането на авторитетни коментари, например за това как да пазаруваме изгодно в Aliexpress, като отделно се занимавам с дистрибуция на хранителни добавки с марка Аквасорс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *