Какво е това амниоцентеза

Амниоцентеза – това е биохимично изследване на околоплодната течност. Целта на това изследване е да се открият хромозомни аномалии при плода, ако има такива. Заедно с течността се взимат излющени клетки от плода, по които специалистите съдят за наличие или отсъствие на генни мутации.

Процедурата амниоцентеза стана възможна благодарение на внедреното в практиката ултразвуково изследване, позволяващо да се наблюдава провеждането на цялата процедура. Взетата проба се изпраща за изследване в лаборатория за да се открие навреме наличието на хромозомна аномалия, разбира се, ако има такава. Процедурата не засяга плода и не е опасна за неговото правилно развитие. Няма опасност и за състоянието на майката – вземането на течността не е болезнено.

Преди провеждането на амниоцентеза на бременната се прави внимателно преглед чрез ултра звук, за да се прецени дали е възможна процедурата. Особено внимание се обръща на това къде точно се намира плода, разположение на плацентата, обем на околоплодните води, сърдечната дейност. След уточняване всички особености за плацентата и разположението на плода, се пристъпва непосредствено към самата процедура. Обикновено се прави без обезболяващи, но ако прага на търпимост на болка на пациентката е много нисък, то тогава се допуска упойка в кожата на корема. Продължителността на манипулацията е не по-вече от 2 – 3 минути. По изказване на много жени процедурата не е болезнена, предизвиква неприятни усещания, които след изследването бързо сами отминават.

Пункцията се прави със специална тънка игла, дължината на която се избира в зависимост от телосложението на жената и разположението на плода. През цялото време на процедурата амниоцентеза се прави ултразвуково наблюдение, за да не се засегне плода с иглата или да се повреди пъпната връв. След приключване на процедурата, спринцовката с околоплодните води се изпраща в лабораторията за изследване. На пациентката се обяснява какви изменения в самочувствието евентуално могат да се появят и какво да прави тя след манипулацията. Жената е длъжна да спазва определения режим в продължение на няколко дни. Да се обърне внимание за зачервяване около мястото на взимане на пробата, а незначителната болка в областта на пункцията е нормално явление и ще отмине бързо самостоятелно.

За всички изменения след амниоцентезата бременната жена трябва да информира гинеколога си, за да се предотвратят всякакви усложнения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *