Кислородна барокамера: защо е нужна?

Отдавна е забелязано, че насищането на организма с кислород дава енергия за оздравяване, възстановяване, укрепване на имунитета, ускоряване на регенеративните процеси. В медицината са създадени много приспособления за повишаване съдържанието на кислород в клетките и едно от тях е кислородната барокамера. Това оборудване създава повишено налягане и насища клетките с кислород. Концентрацията на кислород може да превиши нормалното състояние 10 – 20 пъти.

Лечебният ефект на барокамерата може да преобърне часовника на стареене и да промени историята на пациентите. На лечение се поддават нарушения на стомашния тракт, язви, имунни нарушения, чести простуди, хронични възпаления, в това число гинекологични и урологични, нервни разстройства. Решават се проблемите с исхемична болест на сърцето, аритмия.

При лечение с кислород се постига укрепване на костите, засилва се образуването на мускулна маса, процедурите са много полезни за лечение след травма на двигателния апарат. Всички нарушения в организма, свързани с нарушаване съдържанието на кислород в организма, се коригират чрез кислородната барокамера.

Освен плановата профилактика на хроничните заболявания, кислородната камера се използва и като реанимационно средство при остър недостиг на кислород, който действа разрушително на мозъка и сърцето. Пациенти, подложени на лечение в камерата, нормализират кислородния баланс и осигуряват на клетките енергия за хранене и живот.

Може ли лечението с кислород да нанесе вреда? В действителност излишъкът на кислород е толкова вреден, както и неговия недостатък, действа като мощен окислител. Прекомерните количества газ предизвикват химични реакции и водят до образуване на свободни радикали и дори могат да нарушат структурата на ДНК.

За това лечението в барокамерата се определя много точно. Физиотерапевтите отчитат всичко за пациента – развити мускули, тонус, възраст, заболявания. Лечението се започва с по-ниска доза кислород и при подобряване на състоянието постепенно може да бъде завишена.

Курсът на лечение има средна продължителност 10 – 12 дни, по 30 – 60 минути. След процедурите хроничните заболявания затихват, повишава се тонуса, укрепва имунитета, стимулира се дейността на ендокринните жлези, подобрява се цвета и състоянието на кожата.

Под влияние на налягането кислорода бързо се разтваря в плазмата на кръвта и бързо постъпва във вътрешните органи. Терапията с кислород се бори със стареенето, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

Основното от процедурите в кислородната барокамера е получаването на допълнителна енергия, която се съхранява в организма от три–четири месеца до година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *