Масло от черен кимион – приложения и ползи

Етерично масло

Черният кимион е източна подправка, която се извлича от растението с ботаническо название Nigella sativa. Произходът си носи от източните земи на Европа и западните покрайнини на Азия и от много години се използва, освен като кулинарен натурален овкусител, още и като терапевтично средство в алтернативната народна медицина за облекчаване на няколко конкретни здравни неразположения.

Какво представлява маслото от черен кимион, как и за какво може да се използва то, може да научите в този кратък материал.

Какво представлява маслото от черен кимион

Маслото от черен кимион е от групата на растителните масла – това е натурален продукт, който се извлича чрез екстракция на семената на цъфтящия храст, посредством пресоване. Естествените съставки на черния кимион се запазват най-добре, когато за получаването му се използва методът на студено пресоване. Някои хора дори приготвят маслото в домашни условия.

Една от най-изявените му активни съставки е тимохинонът, който се смята, че е в основата на голяма част от полезните за човешкото здраве и красота свойства на растителното масло от черен кимион.

За да сте сигурни, че избирате наистина качествено растително масло от черен кимион, винаги се оглеждайте за етикета „100% натурално“. Предлаганото в Pranarom.bg масло, освен че е с напълно естествени съставки и на доста изгодна цена, може да се отличи и с био произход, тъй като е добито чрез биологично земеделие, при което не са използвани токсични агенти за подобряване на плодородността на почвата.

Как може да се използва масло от черен кимион

Напълно чистото и натурално масло от черен кимион може да бъде използвано като хранителна добавка под формата на специално разработени капсули, или под течна форма, т. е. да се консумира през устата. Когато избирате този начин на приложение на маслото се уверете, че преди неговата употреба сте се запознали с препоръките на производителя.

Другият начин, по който може да използвате маслото е локално, върху кожата на тялото, лицето или върху скалпа. Може да бъде примесено към готови продукти за грижа за кожата, или пък да бъде използвано за направата на натурална козметика. Може да се използва още и като масажно масло.

Какви са потенциалните ползи от маслото от черен кимион

Тъй като съдържа едни от най-мощните съставки на растението, които притежават естествени антиоксидантни свойства, маслото може да изиграе роля в защитата на организма от оксидативен стрес и увреждащо действие на свободните радикали и токсини в тялото.

Маслото добива голяма популярност като натурален помощник за отслабване при жените, тъй като показва ефект за понижаване на ИТМ при хора със затлъстяване и метаболитен синдром.

Смята се, че маслото може да помогне за облекчаване на астматични симптоми, за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола в кръвта, за подхранване на мозъчното здраве, хидратиране скалпа и облекчаване на състояния като акне, екзема, псориазис и суха кожа. В Pranarom.bg може да намерите и други растителни и етерични масла, резултат от съвместната работа на наука и ароматерапия.

The following two tabs change content below.
Препитавам се с дигитален маркетинг и в частност със SEO. Експерт съм в писането на авторитетни коментари, например за това как да пазаруваме изгодно в Aliexpress, като отделно се занимавам с дистрибуция на хранителни добавки с марка Аквасорс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *