Ползите от редовното почистване на зъбите и зъболекарските прегледи

Редовното почистване на зъбите и зъболекарските прегледи са от решаващо значение за поддържането на добро орално здраве. Днес ще разгледаме и проучим ползите от редовното почистване на зъбите и зъболекарските прегледи, както и защо трябва да ги превърнете в приоритет.

Източник: IG Dental – София

Предотвратяване на заболявания на венците

Заболяването на венците, известно още като пародонтоза, е често срещан проблем, който засяга милиони хора по света. Причинява се от бактерии в устата, които могат да доведат до възпаление, кървене и дори загуба на зъби, ако не се лекуват. Редовното почистване и зъболекарските прегледи са от съществено значение за предотвратяване на заболявания на венците.

По време на почистване на зъбите, вашият дентален хигиенист ще използва специални инструменти за отстраняване на плака и зъбен камък от вашите зъби и венци. Това помага да поддържате зъбите и венците си здрави и свободни от вредни бактерии.

По време на зъболекарски преглед, вашият дентален специалист ще прегледа зъбите и венците ви за признаци на заболяване, като зачервяване, подуване или кървене. Ако открият някакви проблеми, те могат да ви осигурят възможности за лечение, за да предотвратят по-нататъшни щети.

Предотвратяване на кариес

Кариесът е често срещан проблем, който засяга хора от всички възрасти. Причинява се от бактерии в устата, които произвеждат киселина, която може да разруши емайла на зъбите ви и да причини кариес. Редовното почистване и и чести зъболекарските прегледи са от съществено значение за предотвратяване на бъдещи проблеми.

По време на почистването на зъбите, вашият дентален хигиенист ще премахне плака и зъбен камък, което може да помогне за предотвратяване на кариес. Те могат също така да приложат лечение с флуорид, което от своя страна да помогне за укрепване на емайла и предотвратяване на кариеси.

Спестяване на пари в дългосрочен план

Редовното почистване на зъбите и зъболекарските прегледи, всъщност могат да ви спестят пари в дългосрочен план. Чрез предотвратяване на заболявания на венците, кариес и други здравословни проблеми на устната кухина, можете да избегнете по-скъпоструващи лечения в бъдеще.

Например, ако развиете заболяване на венците, може да се наложи да се подлагате на по-често почистване, пародонтална терапия или дори операция. Тези лечения могат да бъдат скъпи и може да не бъдат покрити от вашата стоматологична застраховка.

Като инвестирате в редовно почистване и зъболекарски прегледи, можете да избегнете тези по-скъпи лечения и да поддържате добро орално здраве за години напред.

Поддържане на цялостното здраве

Доброто орално здраве е важно не само за вашите зъби и венци, но и за цялостното ви здраве. Лошото орално здраве е свързано с редица здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и респираторни инфекции.

Редовното почистване на зъбите и зъболекарските прегледи, могат да помогнат за поддържане на цялостното ви здраве, чрез предотвратяване на тези и други здравословни проблеми. Като инвестирате в оралното си здраве, вие инвестирате в цялостното си благосъстояние.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *