Управление на хронично бъбречно заболяване при пациенти с диабет

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), е често срещано усложнение на диабета и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В резултат на това, е важно хората с диабет, да управляват внимателно състоянието си и да предприемат стъпки за предотвратяване и управление на ХБЗ.

Управлявайте нивата на кръвната захар

Поддържането на здравословни нива на кръвната захар, е от съществено значение за предотвратяване и управление на ХБЗ при пациенти с диабет. Високите нива на кръвната захар, могат да увредят кръвоносните съдове в бъбреците и да доведат до увреждането им с течение на времето. За да контролират нивата на кръвната захар, пациентите с диабет трябва редовно да следят нивата на кръвната си захар, да приемат предписаните лекарства и да следват здравословна диета с ниско съдържание на захар и рафинирани въглехидрати.

Контрол на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е често срещано усложнение и може да причини допълнително увреждане. За да контролират кръвното налягане, пациентите с диабет трябва редовно да го следят и приемат предписаните лекарства. Те също така, трябва да следват здравословна диета с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини, както и да правят редовни упражнения.

Наблюдавайте бъбречната функция

Пациентите с диабет и ХБЗ, трябва редовно да проследяват бъбречната си функция от медицински специалист. Това може да включва редовни изследвания на кръвта и урината, за оценка на бъбречната функция и откриване на признаци на увреждане. Ранното откриване и лечение, може да помогне за предотвратяване на по-нататъшно увреждане и подобряване на здравните резултати.

Следвайте здравословна диета

Спазването на здравословна диета, е от съществено значение за управлението на ХБЗ при пациенти с диабет. Диета с ниско съдържание на натрий, захар и рафинирани въглехидрати, може да помогне за намаляване на риска от увреждане на бъбреците и да подобри цялостните здравни резултати. Пациентите с този вид заболяване, консумират адекватни количества протеини и да ограничат приема си на фосфор и калий, които могат да се натрупат в кръвта, когато бъбречната функция е нарушена.

Редовни упражнения

Редовните упражнения помагат за подобряване на бъбречната функция и общите здравни резултати. Упражненията оказват положително влияние върху контролиране на нивата на кръвната захар, понижаване на кръвното налягане и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Пациентите трябва да се стремят да правят упражнения, с умерена интензивност поне 30 минути на ден, през повечето дни от седмицата.

В заключение, управлението на ХБЗ при пациенти с диабет изисква цялостен подход, който включва управление на нивата на кръвната захар, контролиране на кръвното налягане, проследяване на бъбречната функция, спазване на здравословна диета и редовни физически упражнения. Като предприемат тези стъпки, те могат да намалят риска от увреждане на бъбреците и да подобрят цялостните здравни резултати.

Повече информация по темата и подробности, може да откриете тук – Проф. Кирил Христозов за хроничното бъбречно заболяване при пациентите с диабет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *