SEO оптимизация в частта link building

SEO оптимизация

Link building (създаване на линкове) е важна част от процеса SEO оптимизация. Връзките водещи към вашия сайт са от голямо значение, за да расте той нагоре в класацията на Google и на други водещи търсачки. Разбира се, за да получите добри резултати, линковете трябва да идват от авторитетни сайтове с история и добър трафик.

Преди години Link building ставаше по натурален начин. Уеб мастарите създаваха сайтове, които хората виждаха и споделяха във форуми или блогове, откъдето идваше основния трафик. Малко по-късно се появиха директориите (обикновени и за статии), както и социалните мрежи, които позволиха на мнозина да представят проектите си по възможно най-успешен начин.

Натуралният трафик идващ от споделяне на вашия сайт от потребители се води за White Hat SEO, което с времето загуби своите позиции. Конкуренцията в различните ниши нарасна лавинообразно и се наложи оптимизаторите да градят своите връзки сами.

Купуването, размяната и безплатното публикуване на линк към даден уебсайт се води Grey Hat SEO, което включва позволени и непозволени техники за строеж на препратки към проектите ви. Този тип оптимизация за търсачки се прилага най-често от специалистите и води до добри резултати.

Съществува и трети вид SEO оптимизация, която попада в категорията Black hat. На пазара се появиха много софтуери позволяващи да създадете стотици и дори хиляди линкове буквално за няколко минути. Връзките могат да дойдат от форуми, социални мрежи, коментари по блогове или пускане на много статии наведнъж. Не ви съветваме да използвате тези link building варианти, тъй като има реална възможност сайта ви да бъде наказан от Google.

Търсещите машини се развиха много за времето, през което съществуват и днес се гледа персонално на всеки линк, който получавате. Популярната търсачка Google пусна различни видове филтри за спам и ъпдейти, сред които Penguin, Panda, Hummingbird и други. Всички те наказват голямото количество нереални линкове и така уебсайтовете ви падат надолу в SERP или въобще изчезват от него.

В случай, че искате да растете в класациите на търсачките, то подхождайте към създаването на линкове с нужната вещина. Link Building не е за хора, които обичат спама и нерегламентираните начини за SEO оптимизация. Процесът по изграждане на връзки трае дълго и изисква търпение от страна на уеб разработчиците.

Външни и вътрешни връзки към сайта ви

Значение за добрата оптимизация за търсачки имат външните и вътрешните връзки. On page оптимизацията включва добра структура на вътрешността на сайта ви, която се касае до добре форматираното съдържание, използването на H1, H2, H3 тагове, прибавянето на ALT атрибут към снимките (заглавие и описание), а също така и правилно позициониране на линковете към вътрешните страници.

Що се касае до Off page оптимизацията, то тя се отнася основно за връзките идващи отвън. Всеки линк, бил той от статия или от рекламна площадка трябва да е адекватен на съдържанието, което предлагате на потребителите. Прекомерната употреба на exact match anchor text (основната ключова дума, за която се борите) може да ви донесе проблеми. Препоръчва се използването на синоними в линка, включването на бранда или URL-а на сайтовете ви, а също и крилати фрази с присъствие на основната ключова дума.

Ако не сте запознати с добрите link building практики, то по-добре оставете тази работа на специалистите по SEO оптимизация, които ще свършат своята работа професионално и резултатно, както очаквате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *