Още факти за енергийните разходи в офиса

Трудно е да сме постоянно педантични и да следим за всеки ненужен разход на енергия. Всичко обаче е свързано. Например ако оставите светлините в офиса да работят и през нощта през цялата година, вие всъщност изразходвате толкова енергия, с колкото може да работи система за климатизация или отопление за 5 месеца. Избрахме офиса като пример, но със сигурно тези факти и съветите свързани с тях са приложими в жилищни сгради и в индустриална среда.

Енергията струва пари и когато се натрупа постепенно неправилното й използване, то това се отразява на икономическите резултати. Така че, от МАРКАН създадохме тази статия, за да споделим няколко интересни факти относно това, което се случва ако оставяте уреди и пособия в офиса да работят извън нормалното време за това. Навсякъде сме заобиколени от пособия и устройства „вампири”, които изпиват много енергия, която иначе би могла да отиде за по-важните процеси по климатизация в офис сградата.

Примерът с осветлението, с който започна статията е показателен, но има и още такива. Например, ако оставите компютъра включен през цялото нощ, то това значи, че ще създадете достатъчно въглероден диоксид, който ще изпълни вътрешността на цял автобус. Интересно сравнение дават и експертите ако оставите принтера на stand by  пред нощта – всъщност така вие ще похарчите енергия, която може да се използва, за да приготвите кафе или чай за 30 души от офиса на сутринта.

Споменатите устройства „вампири” или фантоми, както още ги наричат, всъщност когато са оставени на stand by или макар изключени за работа са оставени включени в мрежата,  те също харчат пари. Затова си направете план как да спестявате от това, за да може да изразходвате правилно енергията. Заповядайте в http://markanpro.bg където с всяка инсталация на системи за климатизация можете да получите много съвети за правилно използване на енергийната система в бизнес сградите, така че да пестите от излишно похабена енергия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *