Тавички за климатици

Тавичка за климатик

Вероятно вече се чудите от заглавието – “Какви са тези тавички за климатици?”. Тавичките за климатици се поставят, за да се избегне натрупването на лед в климатика, и по-конкретно около перката му, което може да го повреди. Прекомерното натрупване на лед, е един от вариантите да се повреди вашата перка. Защо?

През зимата, поради ниските температури и относитело високата влаьност на въздуха е предпоставка за образуване на лед по ламелите на външното тяло на климатика. Всеки климатик има специален режим, когато обръща топлообмена към външното тяло, за да размрази образувалия се лед. В повечето случаи, след неговото разтопяване, водата попада на тротроара и се заледява, което е сериозна предпоставка за инциденти, не само за случайно минаващите, но и за жителите в сградата, т.к. те най-често ще минават покрай него. Точно за това е и предвидена тавичката, която да задържа водата.

Тези тавички за климатици обаче, не се предлагав в комплект със закупуването на климатика, а се доплащат отделно. При всички полжения, наличието на такива тавички ще е в плюс за всички, на които външните тела на климатика им, се намира на улица по която минават хора. По принцип, водата е предвидена да се стича по една тръба, която върви в коплект с климатика, но във 99% от случаите замръзва и отново се заледява перката. В случаите, когато се използва тавичка за климатици, водата се задържа в нея, дори и да замръзне, когато стане достатъчно топло, че да се разтопи, се изтича безпроблемно по въпросната тръбичка. Обикновено цената им варира около 70лв. и се предлагат от почти всички фирми, които предлагат продажба и монтаж на климатици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *