Животът в Разлог е интересен

Разлог-кукери

Разлог от години предлага разнообразни културни и спортни преживявания на своите гости, които правят престоя в града приятен и забавен.

За седми пореден път градът стана домакин на мото-рок фестивал „Предела” през юли 2013г. Рокерите демонстрираха своите умения за най-бавно каране на мотор, изхвърляне на бирен кег и хапване на наденица на мотор. По време на почетната обиколка из Разлог бяха показани демонстрации на ловкост и смелост при управление на мощните мотори от опитните мотористи.

На 7 и 8 септември 2013г. за втори път се организира фестивалът „Рок Разлог”, инициаторите на който имат амбицията да го превърнат в традиционен и да привлекат международно участие. Организаторите подсигурили за гостите на фестивала безплатен достъп, видеостена, голяма сцена на градския площад и качествено осветление, като се надяват, че това културно събитие ще привлече интереса и вниманието по-голям туристически поток в региона по това време на годината.

Разлог е член на Федерацията на европейските карнавални градове и многократно е удостояван с отличия за съхранени кукерски традиции. В началото на тази година за 108-ми път градът посрещна новата година със сурвакари и кукерски игри , като на празника дефилираха кукерски групи от града като част от международния кукерски фестивал „Старчевата”. Наименованието на кукерския карнавал, който има състезателен характер, произлиза от местното название на кукерите – „старци”. Материалите, от които са изработени карнавалните костюми, са овча или козя кожа, конски опашки, птичи пера, звънци, хлопки и чанове. Езическите вярвания изискват вдигането на силен шум, за да се уплашат и прогонят повече демони и зли духове.

През януари Разлог стана домакин на международния фестивал на топловъздушните балони и мотопарапланери – „Римска баня 2014”, в който взеха участие 12 екипажа от България, Русия, Украйна, Латвия, Молдова, Румъния и Полша. В първия ден от фестивала екипажите извършиха привързани издигания и демонстрационни полети над Разложката котловина. По време на фестивалната програма бяха проведени демонстрационни полети с различни летателни средства от леката авиация, свободни полети на топловъздушни балони, привързани издигания на балони и огнено шоу.

На втория ден от големия празник Великден – 21-ви април 2014г. – Разлог ще събере в 10:30 на централния площад хиляда носии и любителите на фолклорните изкуства. Фестивалът на носиите, наречен „1000 носии на едно място”, е организиран по проекта „Разгледай, чуй и опитай Разлог!” от Сдружение „Дестинация Разлог” и е финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Всеки жител и гост на града ще може да се включи в празника, като облече народна носия и се приобщи към представянето на фолклорното разнообразие, с което се характеризира територията на община Разлог. Атмосферата на този регионален празник ще допълнят с изпълненията си читалищните самодейци (танцови и певчески групи) и народните хора, на които ще могат да се уловят всички любители на народната музика.

През третата десетдневка на месец октомври – на 24 октомври – традиционно се празнува празникът на град Разлог. Това е датата, на която градът е освободен от турска власт. Общината на града организира за местното население и гостите му поредица от интересни и незабравими събития: тържествена света литургия и полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, театрални представления, ежегоден Национален преглед на фолклорните ансамбли (в който участват и представители на домакините – сборната фолклорна група “Разложки мераци” и женската фолклорна група “Разложки напеви”), международни и регионални спортни турнири, киноложки изложби, шоу програми, празнични концерти и заря и др.

Пребиваването в Разлог може да се окаже запомнящо се преживяване, което да подтиква посетилия го да се връща в него отново и отново.

Източник: Хотел Папи Разлог – http://hotelpapi-razlog.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *