Общественият транспорт срещу такситата – градски и междуградски маршрути

Общественият транспорт срещу такситата - градски и междуградски маршрути

Когато трябва да бъдем закарани някъде и не можем да стигнем с личен автомобил (наш или чужд), можем да използваме само обществения транспорт или да извикаме такси. Тези обществени услуги имат своите предимства и недостатъци, но нека се съсредоточим върху това, което е най-важно за нас: цената.

С изключение на няколко пътувания с малък пробег, почти винаги таксито ще е по-скъпо, отколкото автобус, метро, крайградски влак, трамвай, тролейбус или каквото и да е друго. Всеки, който е плащал за тези услуги, знае това. Колкото и да е болезнено за таксиметровите шофьори, те не са конкурентоспособни по отношение на цената, но са конкурентоспособни по повечето други въпроси.

Дори и да не са конкурентни, таксиметровите шофьори твърдят, че цената на обществения транспорт трябва да е по-висока. Понастоящем общественият транспорт някъде е субсидиран, цената на билета не покрива дългия списък от разходи, свързани с нашето пътуване, но го прави достъпен за почти всеки.

Колко плащаме всеки път?

Всъщност общественият транспорт невинаги е евтин, нито пък справедлив, тъй като се плаща по тарифни зони, а не за разстояние или време. Ще платя една и съща сума за автобус в София, независимо дали ще сляза на една спирка или на 20 спирки. Разбира се, ако се сравним с нашите европейски приятели… тогава нямаме толкова скъпи билети.

Останалите разходи се поемат от всички граждани с техните данъци. Плащаме за обществения транспорт, независимо дали го използваме, или не, той също носи ползи.

А какво да кажем за такситата? Тези професионалисти трябва да плащат социални осигуровки, самия автомобил, горивото, поддръжката, застраховката, данъците… и цената на лиценза, която може да е била прекомерно висока. Ако съберем всичко това, излиза, че или таксиметровите шофьори трудно свързват двата края (поне повечето от тях).

Нелоялна или лоялна конкуренция

Таксиметровите шофьори от София смятат, че автобусът е нелоялна конкуренция, тъй като “монополизира пътуванията до летището” както и междуградските пътувания.

Разгледахме предимствата и недостатъците при вътре градското пътуване и по отношение на цената открихме дори и предимства при придвижването с такси, но когато става дума за междуградско пътуване нещата стоят по съвсем различен начин.

Ако говорим за по-далеч от периферията или извън София, различните трансфери Пловдив летище София например, може да ни се стори неприемливо скъп. Тук основното и може би единствено предимство на таксиметровата услуга, пред това на обществения транспорт е удобството и комфорта, а всички ние знаем, че той струва по-скъпо.

За удобно и спокойно пътуване на достъпна цена се доверете на пътнически трансфери Yestrans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *