Избор на материал за смяна на щрангове

Какво може да ни предложи съвременният пазар? Нека да погледнем в близкия магазин за най-разпространените съвременни материали.

Стоманени тръби – изхвърлете и забравете. Смяна на щрангове и тръби правим именно за това, че те не са оправдали нашето очакване.

Поцинковани стоманени тръби – не ръждясват и не се запушват. Нещо против тях – да, сравнително труден монтаж. Ако нямате заваръчен инструмент и струг, единствената възможност да монтирате поцинковани тръби е да направите ръчно резби и да ги съедините чрез муфи и колена.

Това означава, че трябва да имате и подходящи ключове, които никак не са евтини, ако се наложи да ги купувате. Освен това, направата на резбите ръчно при смяна на щрангове изисква добри умения и големи физически усилия.

Металопластик – красив външен вид. Кокетни бляскави фитинги. Добър избор за вилни жилища, където незначителните течове не са страшни. Използването на тръби от металопластик в дома е възможно и има само едно противопоказание.

След няколко цикъла на нагряване и охлаждане те започват често да текат на фитингите. Налага се да се притягат гайките. Ако сте избрали металопластик много е важно фитингите да са лесно достъпни.

Сред съвременните материали за смяна на щрангове и тръби шампион е полипропилена. Неудобството е едно – работата е в това, че тръбите не се съединяват една в друга, а се запояват със специален поялник. Самият процес не е сложен, а поялника не е скъп. Ако се налага да се промени конфигурацията на водопровода – винаги може да се отреже тръбата и отново да се завари.

За всичко останало това е идеалния материал. Тръбите от него не се запушват, не ръждясват и не губят своите качества във всички разумни диапазони на температурата. Съединенията никога не текат и издържат на значителни механични натоварвания.

Да се купят фитинги за всякакви съединения и преходи на всякакви резби сега не е проблем. Човекът, озадачен от това как и с какво да направи смяна на щрангове и водопроводни тръби, може смело да направи своя избор – полипропилен.

При трудности по самия монтаж може да потърсите за съдействие специализираните фирми за смяна на щрангове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *