Красиво и практично решение – плисе щори

Необичайните плисе щори уверено заемат позиции в арсенала на модните интериорни дизайнери. Те се превърнаха в знак не само за добър вкус, но и за състоянието на апартаментите. Тяхната външна красота и благодат са еднакви с практическото използване. За прозорци с неправилна форма това е просто находка, тъй като те лесно могат да се впишат във всяко отваряне.

Основният елемент на плисе щорите е сгъната текстилна материя, която наподобява акордеон или женско ветрило. В профил нагънати изглеждат като зигзаг. На горния и долния ръб са фиксиран в алуминиеви профили. Те могат да се монтират на стена, таван или дограма. Когато се сгънат, те са много компактни и незабележими.

Интересно предложение са плисе щори „ден и нощ”, при които се използват два вида тъкан. Това позволява да се осигурин достъп на различна степен слънчева светлина.

Типът на управлението зависи от размера им и от равнината, в която са монтирани. За малки свободно фиксирани платна е достатъчен ръчният метод, но ако площта е голяма тогава се изисква наличието на автоматизация. Всяка отваряща се плисирана система може да бъде допълнена с електрическо управляващо устройство.

Плисе щорите се формират от еднакви гънки с еднаква ширина. В зависимост от големината на отвора се избира размерът на платното и височината на плисетата. Диапазонът на ширината е от 2 до 5 cm, с междинни стойности. Когато избирате стойности е добре да се съобразите с правилото – колкото по-голям е отворът, толкова по-голяма трябва да бъде ширината на плисето. Структурата на платното позволява използването на плисе щора по сводестите прозорци. Те са монтирани неподвижно. С помощта на орнамента отвън можете допълнително да подчертаете необичайната форма на отвора.

Магазините предлагат едноцветни и шарени модели с различни нюанси. Текстурата на тъканта може да бъде гладка или по-изразена. За оформянето на прозорците могат да се ползват плисе щори с различни цветове, с което да се оформи интересен дизайн.

За да създадат нагънати гънки, производителите използват синтетични тъкани, изработени от полиестерни влакна. Текстилите се изрязват чрез ултразвук, така че ръбовете не се разделят и не се нуждаят от допълнителна обработка. С подходяща грижа, такъв материал е почти вечен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *