В какво се състои работата по отпушване на канали

Някога чудили ли сте се как професионалистите успяват да премахнат гнусните неща от нашите тръби – мазнини, парчета храна, боклуци. Неща, които на пръв поглед блокират и запушват тръбите трайно, за тях не са никакъв проблем. Работата им не се случва с магическа пръчка или щракване с пръсти. Много по-сложно е от това.

Те не просто имат един-два инструмента повече от нас, за да отстранят нещото, което запушва канала ни. Това отпушване на канали става и посредством някои високо технологични машини и инструменти. Най-грубият и стар метод, но с големи възможности е използването на камион с помпа, която издърпва натрупаните мръсотии и обекти.

Как специалистите знаят точно какъв е проблема?

За наблюдение и оглед на канализацията се използват нови методи, които позволяват по-добра подготовка и пестене на време. Така се намалява и прекалено близкия контакт със замърсяванията, които могат да са опасни за здравето. Преди същинското ръчкане и чистене се използват малки камери, които да влязат в тръбата. Така се разбира какво може да е запушило канала. На база на видяното се решава как да се работи по проблема – като вид на инструментите и препаратите, които ще влязат в употреба за отпушване на канали.

Как става отпушването?

Първият начин е чрез използване на водна струя под наистина високо налягане. Това е най-бързият и прост технологичен начин за отпушване на канали. Професионалистите обичат да боравят с тази техника. В канала се слага поставка, пуска се вода под високо налягане за продължително време. Струята е толкова силна, че може да разруши и избута боклуците, да втечни твърдите мазнини, пръст и други подобни. Буквално всичко бива изстреляно напред. Този метод се използва за по-широки тръби и канали.

Вторият начин е чрез използване на електро-механичен уред, на който се поставя подходящ накрайник според канала и запушване. Този накрайник избутва, разрязва, издърпва и други подобни, за да се отпуши тръбата. Този метод е по-подходящ за домовете ни – канали на мивките, каналите в банята. Тук се разчита повече на чиста сила, за да се реши проблема.

Винаги ли имаме нужда от професионална помощ?

Няма значение дали говорим за запушване на голяма тръба под земята или запушване на канал вкъщи, винаги е важно да се консултирате със специалист по отпушване на канали и тръби. Само така може да избегнете усложнения и проблеми, които могат да вгорчат живота ви.

Да, вероятно можете и сами да се справите, или поне да опитате. В не малко случаи обаче това крие риск за здравето ви. Дори и да няма такъв, достатъчно е, че можете да спукате тръба, да счупите някои инструмент или да направите някоя друга поразия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *