Маркетинг в интернет – как да успеем

Мрежов маркетинг

В сферата на дигиталната ера през двадесет и първи век на всеки човек на земята е ясно, че бизнесът процъфтява в онлайн пространството. И не само това, но и всяка фирма, дори всеки човек желае късче от него.

И в това няма нищо нередно, напротив. Когато човек иска да популяризира себе си или собственик – фирмата си, това е най-удачния начин, ако желаете глобализация. Обаче някога запитвали ли сте се как така 7 милиарда души и още много пъти по толкова компании могат да са видими в необятния интернет?

Истината е, че от 15 години насам съществува Google – поне към 2020 година топ търсачката в България и в цял свят. Обаче при каквото и да е търсене, вие ще видите на една страница не повече от 15 резултата. Причината е, че има лимит за броя резултати, които могат да се визуализират.

Този лимит е ограничен до максимум 10 броя органични резултати, т.е. следствие от самото търсене и максимум 5 броя реклами, активирани отново от търсенето.

Маркетинг в Google

Тук вече достигаме и до първия елемент, а именно маркетинга или реклама, която се прилага, за да може от милионите резултати точно вашия сайт да се позиционира на първата страница. Съответно този маркетинг се дели на два основни вида – органичен и платен.

Органичния маркетинг се нарича още seo – search engine optimization и се прилага много успешно от няколко фирми в България, въпреки широкия кръг от компании, които предлагат подобна услуга.

Другия вид маркетинг се нарича ppc – pay per click, при който рекламодателя заплаща само стойността на кликването върху неговата реклама. Това е платения канал, за да се визуализира вашия резултат на първа страница, над или под органичните резултати.

Маркетинг сред хората

Въпреки че говорим за маркетинг онлайн, не малка съществена част от него заема и мрежовия маркетинг. Този термин изключително грешно в България се свързва с пирамидални структури и обикновено първото, за което се сеща човек е млм компания, но това съвсем не е така. Реалността е, че това е както грешно, така и правилно.

Ето и нужните доказателства за горното твърдение. На първо място мрежовия маркетинг води терминологията си от факта, че става дума за контакт между хората. Е, кой е най-силния източник на развитието на бизнеса?! Не, не са клиентите.

Правилния отговор е познанствата, контактите, връзките. Най-важното нещо е колко и какви хора познавате, съответно каква е връзката между вас и на какви отношения се крепи тя. Това предопределя бъдещето ви, а не количеството клиенти или продукти, респективно услуги, които предлагате.

На второ място всеки от нас е в сферата на мрежовия маркетинг. Причината е прозаична – всеки човек притежава уникалното свойство да препоръчва, споделя и говори за това, което харесва. Съответно тази препоръка играе точно ролята на споделяне. Събеседникът може да изслуша това, което желаете да споделите, а след това да прецени дали се интересува и има желание да получи повече информация или не.

За това, когато искате да бъдете успешни – доверете се както на онлайн, така и на офлайн стратегията си. Предоставете добра причина на хората да говорят за вас!

The following two tabs change content below.
Препитавам се с дигитален маркетинг и в частност със SEO. Експерт съм в писането на авторитетни коментари, например за това как да пазаруваме изгодно в Aliexpress, като отделно се занимавам с дистрибуция на хранителни добавки с марка Аквасорс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *