Недвижими имоти: Какви могат да са рисковете около тях

Инвестирането в недвижими имоти определено е най-обичаният и предпочитан начин за съхранение на стойността на спестените пари и като такъв, той привлича много българи.

Обичайно, този тип инвестиция е свързан с доста висока стабилност и обещание за растеж в дългосрочен план, но като всяка друга инвестиция, имотите понякога също крият известни рискове.

Факт: Като цяло, цените на недвижимите имоти се движат нагоре

Факт е, че цените на недвижимите имоти в България обикновено се увеличават с времето, като всеки човек може да намери статистически данни за стойността на имотите през годините след 1989 година.

Това не се случва с еднаква скорост навсякъде и при всички типове имоти, но определено има възходяща траектория, която може да ви предпази от инфлацията (можете да разгледате цените на имотите в различните градове на Oikia.com).

Какви са част от рисковете, които недвижимите имоти могат да донесат на инвеститорите

Основните рискови фактори, които могат да предизвикат падане на стойността на имотите, включват:

  • Икономическа рецесия

Икономическите спадове могат да доведат до намаление на пазарната стойност на недвижимите имоти. Това не засяга всички имоти по един и същ начин, но може да се забележи известна свързаност;

  • Липса на търсене на имоти като вашия

Понякога може да се случи определен тип имот са се окаже по-малко атрактивен. Това може да доведе до спад на цената. Причините за липсата на интерес могат да са локацията, репутацията на квартала, удобствата на района, типа строителство и други;

  • Поведението на банките

Поведението на банките може да направи заемите по-скъпи и неатрактивни или по-трудни за получаване, което на свой ред, може да намали пазарната активност и да окаже натиск върху цените в посока надолу;

  • Обществени фактори

Промени в обществените и социални условия във вашия град, като например напускане на младите хора, застаряване на населението и други, могат да повлияят на търсенето и цените на недвижимите имоти;

  • Природни бедствия

Макар че в България природни бедствия или катаклизми става рядко, все пак те понякога могат да се случат. Наводненията и свлачищата са част от често срещаните в нашия регион бедствия и ако в дадена локация това се случи повече от веднъж и ако се причинят сериозни щети, това може да намали атрактивността на имотите в района, както и тяхната стойност.

Помислете внимателно преди да вземете решение

Всеки потенциален инвеститор трябва да проучи и определи рисковете, преди да вземе решение за инвестиции в недвижим имот. Помислете за мястото, за неговия потенциал и за възможностите за възвръщаемост на инвестицията, ако има възможност за такава.

The following two tabs change content below.
Препитавам се с дигитален маркетинг и в частност със SEO. Експерт съм в писането на авторитетни коментари, например за това как да пазаруваме изгодно в Aliexpress, като отделно се занимавам с дистрибуция на хранителни добавки с марка Аквасорс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *