Платен годишен отпуск – кой го изчислява

Платен годишен отпуск

През годините, в които светът се е развивал, се е стигнало до убеждението, че човек работи по-добре не когато се труди безкрайно като роб, а когато има право да почива и тази почивка е пълноценна. Именно отпочиналият работник е много по-продуктивен във всяко едно естество.

Е, ако и вие имате нужда от почивка, то трябва да сте напълно наясно, че имате пълното право да си употребите дни на платен годишен отпуск. Това на всичкото отгоре трябва да се случи без никаква доза страх от неодобрение от страна на работодателя ви.

Всъщност, все по-често през последните години се получават сигнали в бранша със счетоводни услуги, които дават ясно да се разбере, че някои работодатели не признават платения годишен отпуск на своите служители.

Това е напълно неприемливо в днешния демократичен и свободен свят, в който се намира светът. За да сте напълно наясно с процедурата около изчисляване на отпуската, нейното вписване в трудовия ви договор и изпълнението ѝ на практика (вашата активна почивка), то тогава може да се свържете с професионалист счетоводител, който да ви обясни какви са вашите правомощия в случая.

Не се бъркайте с адвокатските услуги, защото нито един счетоводител не е правист – той е финансов правист. Т.е. с една сигурна подкрепа от счетоводна агенция като Contract.bg, вие си осигурявате правото хем да почивате, хем да ви плащат за това. Свържете се с Contract.bg оттук.

Позволява ли си работодателят да не зачита платен годишен отпуск

Да, както се спомена, много по-често вече се споменава за това, че работодателите си позволяват да не признават важността на платения годишен отпуск на своите служители. От страх да не загубят работата си, да не се почувстват като предатели спрямо човека, който плаща заплатата им, служителите си мълчат за подобни проблеми.

Това със сигурност не е най-добрата рецепта за оздравяване на манталитета на българския работодател. Заради това е добре за подобни неща да се говори ясно и на висок глас.

Размерът на вашия годишен отпуск се смята на база вашия трудов стаж и категорията на труд, в която спада вашата професия. Ако сте на държавна позиция, тогава нещата са малко по-различни и вие ще имате право да ползвате значително по-голям годишен отпуск.

Кой може да ви помогне в ситуация на незачитане на платената почивка

Материали за изчисляването на платен годишен отпуск има написани на доста разбираемо ниво в сайта на счетоводната агенция Contract.bg. Там ще намерите и начин да се свържете с истинските професионалисти в счетоводната сфера, с чиято помощ ще успеете да вземете максимума, който ви се полага.

The following two tabs change content below.
Препитавам се с дигитален маркетинг и в частност със SEO. Експерт съм в писането на авторитетни коментари, например за това как да пазаруваме изгодно в Aliexpress, като отделно се занимавам с дистрибуция на хранителни добавки с марка Аквасорс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *