Как да изберем най-добрата дограма

добра дограма

Това е въпрос, който определено заслужава вниманието ни, нали? На пазара можем да намерим множество фирми за дограма, които ще ни увещават, че са най-добрите и ще ни предложат най-изгодните условия, за да генерират продажба. За обикновения човек обаче не е лесно да се ориентира сред многообразието от видове. И така въпросът за най-добрата продължава да е без отговор.

Според специалистите в областта, дограмата е съвкупност от профили, стъклопакет и обков. Дори да си вземем от най-висококачествените профили, трябва да имаме предвид, че решаваща роля играе процеса на монтаж. Ако горните три не бъдат сглобени професионално в едно цялостно изделие, дограмата, без значение от вида, ще изгуби изолационните си свойства.

Избор на дограма

Затова, когато правим предварилно проучване, е добре да потърсим фирма с многогодишен опит, която сама произвежда и монтира профилите. Както алуминиевата, така и ПВЦ дограмата имат предимства и недостатъци.

В обобщен вид някои от тях изглеждат по следния начин:

Плюсове на Алуминиевата дограма:

  • устойчив на температурните амплитуди
  • не се видоизменя с времето
  • по-лесна поддръжка и почистване
  • разнообразие от цветове
  • 100% рециклируема

Минус на Алуминиевата дограма:

  • с много малка топлоизолация
  • по-скъпа от ПВЦ дограмата

Алуминиевите профил са предпочитани, когато става дума за офис сгради. Тя се характеризира с разнообразие в цветово отношение, което я прави идеална в зависимост от спецификата на офиса. Разбира се, тя е добро решение и за дома, като е много по-лесна за почистване от другите видове. В последните години започнахме да се съобразяваме много повече с нуждите на околната среда. Алуминият е природосъобразен материал, който позволява 100 % рециклиране.

Плюсове на ПВЦ дограма:

  • по-добър топло и шумоизолатор
  • изисква минимална поддръжка
  • образува по-малък конденз

Минус на ПВЦ дограма:

  • при некачествена изработка може да вредна за околната среда, поради естеството на използваните материали
  • може да образува конденз при лошо извършен монтаж

ПВЦ е най-честият избор за българското домакинство. Тя е предпочитана основно, заради по-добрите си изолационни качества – спира студеният въздух през зимата, пази топло в помещенията и предпазва от шум. Според специалистите PVC осигурява до 40% от изолацията на дадена сграда. При нея също има разнообразие от цветове, но бялото си е вечната класика.

Със сигурност, по-устойчиви на капризите на времето и особено на UV лъчите са PVC профилите. Причината е в комбинацията на елементи, от които е изработена. Има пряка зависимост между броя на камерите и топлоизолационните свойства на една PVC дограма. В България най-много хора се спираме на тройните стъклопакети, защото предлагат добра изолация на достъпна цена.

Броят на камерите на самата дограма всъщност показва броя на въздушните кухини, намиращи се между двете стени на профила. Колкото повече камери, толкова по-добра звуко и шумоизолация. Според специалистите петкамерната дограма повишава изолацията с 20%. Така камерите, които са близо до външната страна на помещението са с температурата навън, а тези, които са по-близо до стаята – с температурата в дома ни.

В този случай се откроява и основният недостатък на алуминиевите профили. При тях няма как да се говори за брой камери, защото алуминият като метал е естествен проводник и температурата е еднаква.

Ако след този обширен материал, подготвен от специалистите по дограма от Премиум Пласт, още се чудите каква дограма да изберете, посетете техния сайт или се свържете директно и ще получите консултация и препоръки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *