Грижа за спалното бельо

сухо пране

Пране
Перете чаршафите и завивките в хладна или топла вода, която е с температура не по-голяма от 40 градуса по целзий. Ако спалното бельо е от много нежна материя като коприна или сатен е желателно да не ползвате пералня, а да извършите прането на ръка.

Ако перете на ръка изплакнете с чиста вода няколко пъти, ако ползвате пералня използвайте допълнително изплакване ако има такива функция, за да премахнете всички остатъци от перилния препарат.

Важно е да използвате по-малко перилен препарат от обикновено. В действителност, трябва само около половината от количеството, препоръчано на етикета на дадения прах за пране.

Избягвайте използването на белина дори при пране на бяло спално бельо, тъй като тя разгражда тъканите и захабява бързо чаршафите и завивките!

Сушене
Ако е възможно не ползвайте сушилня. Ако времето на вън е топло и имате достатъчно място за простор е най-добре за спалното бельо да съхне по естествен начин.

За съжаление при студено време или недостатъчно място сушенето в сушилня няма как да бъде избегнато. В тези случаи сушете чаршафите и завивките не до краен предел, а да останат съвсем леко влажни – така няма да се образуват досадни трудни за преборване гънки и спалното бельо ще бъде запазено.

Ако спалното бельо е изсушено до краен предел поставете влажна кърпа в сушилнята и я пуснете за около 5-10 минути.

Калъфки за възглавници
Винаги е добре да имате повече калъфки за възглавници отколкото чаршафи и завивки. Причината е, че калъфките се зацапват повече и в следствие на това се налага по-честата смяна – докато чаршафите е препоръчително да се сменят поне веднъж на седмица, то при калъфките е нужна смяна от два пъти седмично.

Перфектна комбинация за спално бельо
Според експертите от Cotton Colors отговора на въпроса колко спални комплекта трябва да имам е 3. Защо идеята да имате 3 комплекта спално бельо е страхотна?

За за спите винаги на чисто застлано легло имате нужда от един спален комплект с който е застлано леглото, един чист в гардероба и един който очаква да бъде изпран.  Кръговратът възможен, чрез трите комплекта чаршафи  и завивки е удобна гаранция за чистота, удобство и по-пълноценен сън.

При две възглавници са нужни 6 калъфки за тях, при 3 са нужни 9, при 4 са нужни 12 и т.н. Широк избор на комплекти спално бельо и калъфки за възглавници можете да откриете в онлайн магазин Бубамара.