Как построихме чудесна тераса с греди на вилата

греди

Това лято отидох на вилата на един мой приятел. Човекът решил да си направи голяма тераса с навес, и аз реших да му помагам. За сега разполагаше само с проекта на хартия. Каза ми, че всичко зависело от това, да намери хубави греди.

За парапета беше ясно, че ще е от дървени греди, вероятно борови. Конструкцията на навеса обаче, трябваше да бъде особено здрава. Приятелят ми се чудеше, дали да не използва метални греди, а не дървени. Като разгледах проекта, се съгласих, че идеята си заслужава. Терасата беше доста широка, може би към пет метра, също така дълга и представителна. Парапетът щеше да се състои от четири реда дъбови греди, които според плана, трябваше да са резбовани и с хубав байц.

Отидохме до един склад, където имаше за продан различни видове греди, предимно дървени. Дълго избирахме, защото е известно, че хубавите греди трябва да са от хубав материал и да са добре изсъхнали. В противен случай имаше опасност, гредите да се извърнат и изкривят. Най- на края спряхме избора си на едни греди от борова дървесина, от склада ни увериха (http://www.bul-les.com/), че материалът е добре изсъхнал, първо качество. Когато се прибрахме на вилата със закупения дървен материал, решихме единодушно, че все-пак и навеса трябва да се изработи от дървени греди.

Между временно на обекта бяха дошли и двама майстори и всички заедно започнахме да работим по терасата. Майсторите започнаха да дялат и рендосват гредите, а ние със собственика, подготвяхме терасата за полагане на теракот. Самия парапет от ковано желязо вече беше поставен, оставаше върху него да се монтират и гредите.Но първо тряваше да се резбоват с розети и растителни елементи.

Сега беше лятно, горещо време и дървените греди изглеждаха чудесно. Въпросът бе, как дървото ще понесе зимата, в това се притесняваше приятеля ми. Аз си мислех, че след като ще правим и навес над терасата, гредите на парапета ще бъдат защитени в някаква степен от дъжд и сняг. Но не се знаеше, как дървото ще понесе ниските температури. Можехме да се надяваме, че сме закупили наистина качествен материал. Отделно от това, трябваше да мислим от какво дърво да бъдат гредите на навеса.

Майсторите ни посъветваха, че ако за парапета са необходими греди за декорация най-вече, то за поддържането на един навес трябваха наистина много здрави греди. По принцип гредите са съоръжение, което е основен елемент в една конструкция, и те трябваше да могат да издържат не просто на едни температурни промени, а и на механични промени, като усукване и огъване.

Все-пак, тези греди щяха да бъдат носещи, и върху тях щеше да се разпредели голяма тежест. Окончателно решихме, че гредите ще бъдат дъбови. По-късно, закупихме и този материал. След два месеца усилена работа, обекта бе завършен, терасата изглеждаше чудесно с новия теракот и красивите, резбовани греди на парапета. Навеса също бе много красив, по носещите греди имаше изработени растителни орнаменти, а покрива беше покрит с битумни керемиди.