Повече по темата оперативен лизинг

По всяка вероятност много хора не знаят какво се крие зад понятието оперативен лизинг, така че ще се опитаме до го обясним по най-простия начин. Ако говорим конкретно за лек автомобил, то вие можете да наемете такъв, плащайки вноски за определен период от време, след което превозното средство се връща на лизингодателя, който е фактическия собственик.

В България има малко фирми, които предлагат оперативен лизинг за различни продукти, но все пак такива компании съществуват и можете да ги използвате по предназначение. Обикновено тази форма на финансиране се използва от фирми, институции и юридически лица, така че ще разгледаме опцията за наемане на автомобили от компании и корпорации.

С напредъка на годините все повече компании изпитват остра нужда от осъвременяване на автопарковете си. Тук обаче представителите на бизнеса се замислят за разходите и търсят възможност за сдобиване с нови леки коли на по-разумна цена. И, ако приемем, че единственият вариант пред юридическите лица е лизинг, по-евтиния вариант е оперативният.

При финансовия лизинг лизингополучателя става собственик на автомобила, след като се платят всички вноски за даден период. Тук дължимите суми (месечни или годишни) са по-високи и изплащането става по-тромаво. Ето защо решението е оперативен лизинг, при който превозните средства се връщат, когато срокът на сключения договор между лизингодател и лизингополучател изтече. Това далеч не изчерпва всичко по темата за този вид лизинг.

В повечето случаи оперативен лизинг означава договор за наем. Наемателят получава пълни права върху автомобила, но се задължава да заплаща всички дължими суми за регистрация, застраховка, разходи за сервиз и други подобни. Обикновено оперативният лизинг за леки коли се дава за срок от 4 – 5 години. В някои случаи лизингодателите изискват парична гаранция за сключения лизингов договор, която ще ви бъде възстановена след неговото изтичане.

Ако и вашата фирма се нуждае от подновяване на автопарка, то не се колебайте да разгледате предложенията за оперативен лизинг. Това финансиране е един от най-лесните и бързи начини да се сдобиете с чисто нови превозни средства, и то на една наистина разумна цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *