Характеристика и свойства на цветовете в модата

При дизайна на една дреха доминирането на цвета като отличителен белег и сила на подсъзнателни внушения има особено важно значение. Чисто ахроматичен цвят ние виждаме само в случаите, в които върху чисто бяла повърхност пада повече или по-малко плътна сянка. Неутрален сив цвят има бялото в сянка или при малка яркост на светлината. Като единица за светлота се приема белият цвят. Черният, който поглъща цялата падаща светлина и съответно не отразява, има нулева светлота.


Хроматични (от гръцката дума хромос – цвят) цветове са всички цветове, съдържащи примеси от изброените по-горе цветове. За разлика от ахроматичните те имат три характеристики: цветови тон, яркост (или светлота) и наситеност. Когато определяме едни цветове като червени, други като сини или жълти, ние имаме предвид свойството на хроматичните цветове, което се нарича цветови тон (чрез това свойство ние различаваме цветовете един от друг – син, зелен, червен оранжев виолетов и т.н.)

. В природата съществуват много повече цветни тонове отколкото ние можем да видим и определим. Цветовете с един цветови тон могат да се различават по своята яркост (светлота). Един и същ предмет изглежда по-светъл и ярък като цвят, ако е по-осветен, от колкото когато е по-малко осветен. Можем да сравняваме цветовете по светлота даже и тогава, когато те са различни по цветови тон. Често дрехите от една серия са в много цветови нюанси.
Цветовете със силно изразен цветови тон се наричат наситени. Като пример за цветове с различна наситеност можем да разгледаме цвета на небето, който в хубав летен слънчев ден в своята средна част е яркосин т. е. по-наситен, а в зимен ден е по-блед син цвят, т.е. по-малко наситен. Или наситен е цветът, в който няма примес на бяло и не е много силно осветен. Ненаситени или пастелни са всички нюанси от групата на хроматичните цветове, в които има добавени бял, черен или сив цвят.

Към физическите свойства на цвета човек добавя още по-сложни характеристики. Червените, оранжевите и жълтите цветове човек възприема като топли. Те напомнят за цвета на огъня и предизвикват усещане за топлина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *