Запази летните гуми надеждни с няколко лесно стъпки

лятна гума

1. Налягането на всяка от гумите на автомобила, през летните месеци трябва да се проверява поне веднъж седмично. Причината е, че през лятото налягането в гумите намалява по-бързо отколкото през зимата. Шофиране с гуми, които са напомпани с различни атмосфери може да повреди гумите, а със сигурност ще доведе и до по-голям разход на гориво.

2. Ако си от изминаващите много километри, на всеки изминати 5 000 км. сменяй разположението на гумите (предните мести отзад, а задните отпред). При смяната на позициите на гумите е желателно да се направи и баланс! По-този начин се избягва неравномерно износване.

3. Дори и видимо гумите да не изглеждат износени на всеки 4-5 години от производството им е наложителна смяна на гумите с нови. На всяка гума има обозначения кога е произведена. При гумите произведени след 2000-та г. означенията са четири (първите две за седмицата на производство, последните за годината). Например гума произведена на 12.01.2010 г. ще носи символите 0210.

4. Избягвай продължително шофиране с висока скорост. Така ще запазиш гумите и ще постигнеш по-малък разход. Задължително не шофирай с по-голяма скорост отколкото е отбелязано на скоростния индекс на гумите!

5. Важно е премахването на камъчета, пирончета, болтчета и други обекти заклещили се в каналчетата между грайферите. Те могат да доведат до увреждане на гумата, образуване на балон или дори до спукване.

6. Поинтересувай се какъв е максималният товар на който могат да издържат гумите на автомобила. Избягвай претоварване, а когато това е невъзможно задължително шофирай с ниска скорост.

7. Резервната гума, често бива пропускана като поддръжка – не прави тази грешка. При шофиране (особено на дълъг път) бъди сигурен, че тя е здрава, напомпана, подходяща за сезона, и че на нея може да се разчита.

Важно: Макар и по-скъпо, за горещите месеци е препоръчително помпане на летните гуми с азот. Той ще запази температурата на гумата ниска, колкото и напечена от слънцето да е тя, а с използването му се избягват и колебанията в атмосферите на гумите на автомобила в следствие на температурни разлики.

Източник: Gumite BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *