Кои са най-добрите съвети за отпушване на канали?

Кои са най-добрите съвети за отпушване на канали?

Канализационните тръби са част от ВиК системата. Отпадъчни води, остатъци и боклуци чрез система за отводняване се изхвърлят в канализацията или септичната система. Канализационните тръби могат да се запушат от втвърдени мазнини, коса, хранителни частици и отпадъчни материали и тогава ще се наложи да направите отпушване на канали. Може да запазите канализацията чиста и в добро състояние с помощта на домашно приготвена смес за почистване от сода за хляб и оцет. Ако вашият канал е запушен, прескочете токсичните химически препарати за отпушване на канали и използвайте бутало, а при по-сериозни и плътни запушвания − змия за водопровод.

Най-добрият начин за почистване и поддържане на чисти канали и избягване образуването и задържането на мръсотия е смес от сода за хляб и оцет, изсипвана редовно в канализацията. Една чаша (237 мл) сода за хляб се излива в канала, последвана от една чаша (237 мл) затоплен оцет и 3-4 литра много гореща вода. Това е едно изпитано средство за отпушване на канали от http://viksofia.bg/отпушване-на-канали, което ще предизвиква химическа реакция, а тя ще изтласка утайката надолу по канала. Освен това, содата за хляб поглъща миризмите, а киселинните свойства на оцета атакуват някои от най-опасните патогени в тръбите. Тази рецепта е от полза за почистване и на неприятните миризми, които понякога се отделят от диспозера (кухненска мелница за отпадъци).

За по-сериозни проблеми с канализацията, използване на домакинско бутало е идеално средство за отпушване на канали. Буталото се поставя върху отвора за оттичане и се изпомпва енергично няколко пъти, докато се разбие и изхвърли запушването по канала надолу. Буталото се нуждае от добро засмукване − вакум − така че „тапата” в канала да бъде отстранена, затова отвора за препълване на мивката трябва да бъде запушен с мокър парцал. Самата мивка трябва да се напълни с около пет сантиметра вода − достатъчно за покриване на буталото, което ще създаде възможност за отлично всмукване, изпомпване и качествено отпушване на канали.

За канализационни тръби, които не могат да се прочистят с буталото, може да се наложи отпушване на канали да се извърши със змия или шнек кабел. Този инструмент − често се предлага в магазини за подобрения в дома − е дълъг и гъвкав стоманен кабел, с увита около ръката манивела. Змията се поставя в тръбата, водеща до канализационната система, и се завъртя по посока на часовниковата стрелка. Стоманеното въже, с тесните намотки, захваща коса и боклуци, докато се върти вътре в тръбата.

Специално за отпушване на канали от Viksofia.bg в тоалетната, се използва по-голяма и по-твърда версия на змията. Шнек за тоалетната има твърда пластмасова обвивка, която обхваща част от кабела. Когато е поставен в тоалетната чиния, обвивката предпазва финият порцелан от надраскване, докато шнека се движи в канала.
Химически препарати за отпушване на канали трябва да се използват само в краен случай. Тези продукти съдържат разяждащи химикали, които могат да се разлеят и да изгорят кожата, да корозират тръбите или да възпрепятстват нормалното бактериално разграждане в септична система. Ако имаме септична система и се налага отпушване на канали най-добре е да се използват ензимни почистващи продукти − те са най-добри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *