Естествен или технически фурнир за интериорни врати

Производителите на интериорни врати все по-често се замислят върху въпроса как да подобрят качествата на конструкцията, без да увеличават нейната себестойност. Съвременните технологии позволяват лесно да се реши този проблем.

Новите разработки на техническия фурнир – ламинат и меламин, са качествени материали. С тях също се постига високо качество на произведените врати.

Интериорните врати с естествен фурнир са класика. Те са направени от естествен материал, солиден външен вид и безопасен начин на производство.

Платното се изработва от боров материал. След това се покрива с фурнир – тънки листи от естествена дървесина от ценни видове. Често за тази цел се използват дъб, орех, клен, вишня.

Естественият фурнир предава красота на интериорните врати като ги прави близки до тези, произведени от масивен дървен материал.

Предимствата на естествения фурнир са много. Той позволява да се избере подходящия цвят врата, която най-добре ще се впише в интериора на жилището.

Това е екологично безопасен материал, произведен от листи естествена дървесина. Осигурява на вратите продължителен период на ползване при правилна експлоатация. В случай на повреда, вратата може да се реставрира.

Изборът на цветове е голям, но не може да бъде по каталог. Предлагат се цветове и форми на фурнира само тези, създадени от природата.

Като минус на естествения фурнир, а съответно и на вратите, произведени от него, може да се отчете високата цена.

Тези врати не се препоръчат за баня, кухня, за неотопляеми и влажни помещения.

Интериорните врати с технически фурнир все повече завладяват пазара. Този фурнир се произвежда фабрично. При него цветовата гама е голяма, защото по изкуствен път се получават цветовете.

Ламинатите дават възможност да се произвеждат врати с по-ниска себестойност. Това позволява на масовия потребител да се снабди с желаните врати.

Тези врати по външен вид не отстъпват на вратите с естествен фурнир. Качествените им характеристики са много добри. Те не се влияят от естествените фактори – топлина и влага. Това ги прави приложими без ограничение.

Основните предимства на интериорните врати с технически фурнир са: ниска цена, не се влияят от влажност и температурни разлики, могат да се монтират във всяко помещение, разнообразие от цветове и текстури.

Минусите на тези врати е използваното лепило при производството.

Те не са добрия вариант за любителите на класиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *