Хронични белодробни заболявания

хобб

Хроничното заболяване е това, което продължава дълго време и симптомите му могат да се усилят или намаляват с течение на времето. Ако лечението е ефективно, симптомите могат да изчезнат.

Какво представляват хроничните белодробни заболявания?

По правило хроничните белодробни заболявания не изчезват – ако съществуват, те придружават човек през целия му живот.

Възможни са само периоди на екзацербации и ремисии, компенсация и декомпенсация.

Компенсацията е механизъм, насочен към адаптиране на организма към рискови фактори и заболявания, действащи до определен момент.

Декомпенсацията, от своя страна, е нарушение в работата на органа поради изчерпаните му възможности за компенсация. При правилно лечение компенсацията може да бъде дългосрочна.

Едно от най-разпространеното хронично заболяване на дробовете е ХОББ /Хронична обструктивна белодробна болест/.

Поставяне на диагнозата

Диагнозата ХОББ може да се постави от тесни специалисти, но обикновено семейният лекар е този, който има възможност постоянно да наблюдава пациента.

Какво трябва да правят пациентите с ХОББ?

Тютюнопушенето е един от най-силните фактори за развитието на хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест. Ако премахнете този навик, симптомите на хроничен бронхит на практика ще изчезнат. ХОББ от своя страна ще се развива постоянно, но в много по-малка степен, отколкото ако продължите да пушите. Между другото, ситуацията с отказването от тютюнопушенето на фона на всичките хронични белодробни заболявания е много по-добра, отколкото с борбата с други фактори. Добре е да се правят профилактични прегледи от два до три пъти годишно.

При тези многократни прегледи се следи състоянието, коригира се терапията. Може да се наложи да тествате функцията на външното дишане чрез спирометрия (измерване на въздушния поток и белодробната функция). Ако заболяването прогресира поради определен рисков фактор, тогава спирометрията обективно показва намаляване на обемите на белите дробове в числа. Пациентът диша в специално устройство – спирометър, свързано с компютър. Той прави специални измервания и след това представянето му се сравнява с нормални, средни стойности. Важно е да се отбележи, че само фонендоскоп за такива заболявания не е достатъчен – той не може обективно да оцени белодробната функция на фона на ХОББ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *