Яйцата и лошия холестерол

Яйцата и лошия холестерол

Доскоро се твърдеше, че яйцата са богати на лош холестерол храни, които завишават нивата му в организма и съответно техният прием е изключително вреден. Според последни проучвания в областта обаче, се оказва, че умереният прием на яйца, не надвишаващ 3-4 яйца на седмица, не само, че не вреди на сърдечно-съдовата ни система, а напротив – оказва твърде благопроятно въздействие върху нея, понижавайки нивата на лошия холестерол.

Най-общо холестеролът се дели на добър – HDL и лош – LDL холестерол. Добрият холестерол чисти излишъците от организма, докато лошият е в основата на сърдечно-съдовите проблеми, отлагайки се по вътрешните стени на кръвоносните ни съдове в плаки, които затрудняват протичането на кръв по тях и съответно снабдяването с кръв и кислород на сърцето и мозъка.

Доказано е, че малката консумация на добре сварени яйца е способна да намали количеството на лошия холестерол при хора, които обаче са в добро здравословно състояние и не страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система. Това важи при умерен дневен прием на яйца, който не трябва да надвишава 200-300 мг или това са близо две трети от допустимия дневен прием на холестерол.

Освен това, по правило твърдо сварените яйца не носят голяма полза на организма, тъй като за тяхното преработване организмът изразходва повече енергия, отколкото реално извлича от тях. Това е и причината те са застъпени в редица диети за отслабване.

От друга страна, яйцата имат и своите предимства. Те съдържат ценни вещества, като желязо на първо място, както и много белтъчини и полезни биохимични съставки, които понижават нивото на холестерол в кръвта. Реално нито една теория не може да надделее. Това е и причината те да са в постоянни борби коя да вземе връх и може би една истина по въпроса няма. Това остава въпрос на лична преценка и индивидуален избор на всеки един от нас при отчитане на положителните и отрицателните страни.

Повечето специалисти обаче са на мнение, че един умерен прием на яйца набавя важни хранителни съставки на организма и съдейства за понижаване нивото на нашия лош холестерол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *