Механични и автоматични часовници

Често ще намерите механични и автоматични часовници на значително по-висока цена, отколкото съпоставим модел с кварцов механизъм. В някои случаи, производителите дори предлагат възможност за избор на един и същи модел с механичен или кварцов механизъм. Механичният часовник ще бъде по-скъп. Някои хора ще ви кажат, че това е така, защото механичните движения са много фини, а други, че механичните движения са много скъпи и че кварцът е много евтин. Повечето от това са глупости или преувеличения. Ето истинските причини защо това е така.

* Разходи за производство.

Висококачествените кварцови механизми, използвани в по-добрите и луксозни часовници от Julliany.com, са малко по-евтини за направа, отколкото техните механични колеги, въпреки че разликата не е толкова голяма. Имайте предвид, че стойността на движението в повечето луксозни часовници е само една малка част от крайната цена на дребно – по-малко от 5%.

* Гаранционно обслужване.

Тъй като няма почти нищо, което да се повреди в кварцовия механизъм, рекламациите при кварцовите часовници са много малки. Тези с механично движение са по-склонни да се развалят, затова се налага да се заплати за гаранционно обслужване, така че това е фактор в образуването на цената.

* Дистрибуция.

Часовниците с механично движение от Julliany.com се продават в много по-малки количества, затова са по-малка част в скалата на дистрибуторската мрежа. Докато колекционери и почитатели често предпочитат механични часовници, по-голямата част от хората все още купуват предимно кварцови. По тази причина механичните не се продават толкова бързо, колкото кварцовите. Затова, производители и търговции имат малко по-бавна възвръщаемост на техните инвестиции при закупуването и поддържането им на склад.

*Изключителни.

Както при почти всички бижута – и не се заблуждавайте, всеки часовник над 250 лева е бижу – има допълнителна сума, която плащате за това, че закупувате нещо над средните възможности. Благородни метали, синтетични сапфирени кристали, разширени и сложни режими за време и скъпоценни камъни – всичко това е значителна част от самата им цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *