Полагане на паркет: Рибена кост

полагане на паркет рибена кост

Когато сте избрали подовата настилка за вашият дом или офис да бъде масивен паркет, то има една съществена особеност, която също трябва да съобразите. Това именно е начинът на полагане на паркет, от гледна точка на подредба на паркетините. Вариантите са няколко – права подредба с успоредно положени паркетини, диагонално на помещението отново с успоредни паркетини, оформяне на квадратчета, или пък добре познатата рибена кост.

Какво е важно да знаете?

Паркет, който ще бъде нареден под формата на рибена кост трябва да бъде с малки размери. Обикновено широчината на дъските е между 4см и 7 см, а дължината варира от 20см до 35см. Факт, с който може би не сте запознати е, че при полагането на паркет във вариант рибена кост има и още няколко възможни комбинации. Подредбата може да бъде освен стандартните лява и дясна дъска перпендикулярни една на  друга, то и две леви, срещу две десни, или три леви срещу три десни паркетини. Рибената кост може да бъде и завъртяна под някакъв ъгъл спрямо помещението, като по този начин се получава една по-интересна визия на тази иначе стандартна паркетна шарка.

Една красива алтернатива на полагане на паркет в стил обикновената рибена кост е така наречената унгарска рибена кост. Тя обикновено се изработва от паркет с по-широки размери – от 9см до 12см широчина на паркетините. При този вариант на паркета, особеното е, че предварително паркетините биват подрязани под ъгъл на късата страна, така че съвсем точно върховете им да се събират в една точка. По този начин се получава красива шарка на пода, която му придава един по-специфичен вид.

Трябва да имате предвид, че когато масивен паркет ще бъде положен под формата на рибена кост, то отпадъкът или така наречената фира, която ще заложите е малко повече от тази, която предвиждате за нормалното право нареждане. Обикновено отпадъкът е от порядък между 10-12% от общото количество, ставайки въпрос за едно помещение, което е сравнително право и няма много чупки. Ако обаче помещението е с по-нестандартна форма и има доста овали или чупки, то дори и 12% фира може да не ви стигнат. Затова най-добре е да се допитате до консултант-продавачите в магазина за паркет.

Положен дори във вариант на рибена кост, масивният паркет отново може да бъде тониран. Оцветяването става с така наречените байцове, които са разработени специално за дървени мебели и паркет. Разнообразието от цветове е голямо.

Ако имате някакви въпроси, свързани с масивен паркет, положен под формата на рибена кост, то винаги можете да се обърнете за съвет към екипа на Sunrise, като посетите магазинът на адрес: София, ул. Иван Денкоглу 46.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *