Практични съвети за поставянето на видеонаблюдение в магазин

Едва ли има сфера от животите ни, която да не бива засегната от икономическата ситуация. Тя принуждава все повече и повече хора да прибягват до неморални методи, за да се погрижат за прехраната си и превръща останалите моралисти в изнервени и самовглъбени души, на които вече им е все едно.

От друга страна – поставете се на мястото на своите служители – дали и Вие не бихте допускали техните грешки, дали и Вие нямаше да ‘’скатавате’’, да си взимате по нещо от магазина и прочие. Да оставим настрана екзистенционалните въпроси – работата си е работа и трябва да се върши, независимо от обстоятелствата.

За да сте сигурни, че в магазина Ви всичко е под контрол и се движи в норма, добре е да обмислите процеса на позициониране и монтаж на видеонаблюдение. Единствено така ще сте способни да отреагирате навреме и едновременно да не оставяте икономическите особености да засегнат поне сигурността в магазина, ако не друго.

Разположение на камерите

Когато обмисляме как точно да организираме разполагането на система за видеонаблюдение, най-ефективно е да започнем от дефинирането на критичните зони в магазина – входове, изходи, обособени щендерни коридори, самостоятелни ъглови стелажи, хладилници, топли и студени точки.

В случай, че не сте поставили жива охрана или тя не е позиционирана в областта на касовата дейност, то разбира се, редно е да помислите за поставянето на камери и там. Определянето на броя на камерите според бюджета, с който разполагаме, е неуместна стратегия.

Планирането трябва да се извърши в обратния ред, т.е. след установяването на необходимия брой камери, да се пристъпи към отделяне на прилежащия финансов капацитет и чак тогава към процеса ‘’покупка’’. В противен случай, практически няма да успеете да постигнете ефективност на капиталовложението си, а недобросъвестни служители и престъпно настроени лица ще намират начин да заобикалят така поставените условия.

Самостоятелен монтаж?

Самостоятелният монтаж на видеонаблюдение на работен обект изисква широки познания в тясна техническа спецификация, които могат да рискуват общата сигурност, в случай че не ги притежавате. Съществуват редица фактори, които да бъдат съобразени – фокусно разстояние, осветеност, захранване, резолюция, избор на черно-бели или цветни камери, разделителна способност на компонентите и прочие и прочие.

Настройката на отделните компоненти в системата е от изключително значение за постигането на ясно и качествено изображение. Самостоятелният монтаж е доста рисков, в случай че не сте специалист. При настройките следва да се съобрази потока на постъпваща светлина или съответното й отсъствие, както и редица други фактори.

Брой камери на обект

Монтирането на една PTZ камера в помещението не решава проблема със сигурността. Пет конвенционални камери, насочени постоянно към критичните точки са доста по-ефективни от една куполна, която освен това ще Ви излезе доста по-скъпо. Поставете камери с висока резолюция на входа и около сейфовете, в помещения и коридори, където персоналът може да престоява обикновено, в складовите площи, рампата за товарно-разпределителни дейности, стълбището.

Засилете контрола с поставяне на камера на всеки щанд, на който сте разположили скъпоструващи артикули. Практиките показват, че в търговската част е добре да поставите две или три панорамни камери. Добра инвестиция е системата за следене на POS устройства. Чрез нея именно ще можете да проследявате касиерите си.

Системата интегрира субтитрите от POS терминала върху видеото от камерата, която сте поставили до касата. Ако разполагате с достатъчно финанси и разбира се, обектът е достатъчно голям, бихте могли да наемете служител, който в реално време да проследява за нередности.

Данните сочат, че 90% от проблемните случаи намират бързо разрешение тогава, когато поставено лице следи процесите в магазина и мониторира. В обратния случай ще получавате видеозаписи на това как клиент е влязъл, откраднал артикул и излязъл от магазина.

Специфики на детайлното изображение

Разпознаването на обекти се базира на определени правила. Специалистите наричат ‘’сцена’’ картината, която получаваме на монитора от прилежащата камера – зоната, която наблюдаваме. Ако резолюцията на същата тази камера е 360×288 пиксела, то изображението ще е с ниско качество в нашия случай. И обратното – колкото по-малка е площта, толкова повече ще се увеличава качеството.

За да разпознаете движещ се обект, то той трябва да заеме 10% от сцената, но те не Ви гарантират разпознаването му. Ако той заема 50% от сцената, то това което ще виждате са походка, дрехи, маниери, но и това няма да е достатъчно, за да го разпознаете. Необходими са Ви 120% от изображението, за да сте напълно наясно с кой си имате работа.

Няколко думи за избора на камера

В зависимост от целите, камерите могат да покриват 3 типа зони – детайлни, малки и големи. Детайлните зони обхващат наблюдението на точно определен елемент, като например човешко лице. Малките зони покриват стаи, антрета. Големите изискват обективи с променливо-фокусно разстояние и висока разделителна способност.

Могат да бъдат управлявани дистанционно така, че да разширяват обхвата си или да го приближават. По отношение на избора на черно-бяла или цветна камера, то следва да изберете цветна, тъй като другата е предназначена за външни обекти.

Обърнете внимание, че от по-голямата разделителна способност зависи дали заснетото попада в един от двата характеризиращи класа – стандартен и висок. Стандартният, логично е по-изгоден финансово, а качеството му е задоволително. Високият клас се характеризира с високо качество на изображението и изключителен детайл.

Забележете, че фокусното разстояние определя ъгъла, при който обективът и камерата виждат площта. При намаляването на осветеността, блендата се разширява и камерата започва да губи немалка част от обектите. Препоръчително е обективът Ви да е F1 и F4. При аналоговото видеонаблюдение деликатността при монтажа идва от коаксиалния кабел.

При IP видеонаблюдението има някои неща, за които трябва да помислите още при самата покупка – електрическа консумация, автономно захранване, възможност за контрол чрез интернет, компресиране на съдържание, възможности за възпроизвеждане и записване, съхраняване на данни. Обективът определя качеството на детайлността, повлиявайки резолюцията. Обективите с по-малко фокусно разстояние осигуряват по-широк ъгъл на виждане, но по-малко увеличение на изображението.

Ако не сте съобразили обективът с камерата още при самото закупуване, нивата на резолюция няма да съвпадат и разделителната способност ще Ви куца, каквито и настройки да сътворявате. Ако не ги съчетаете успешно, то целият образ ще загуби яснота на изображението, както и фокуса над детайлите.

Ясно е, че условията изискват поставянето на видеонаблюдение. Трябва обаче да съобразите всички гореизложени спецификации, както и да се обърнете към професионалисти, в случай че не сте такива. Не забравяйте, че инвестицията Ви е дългосрочна и нито един риск от покупката до монтажа не е оправдан.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *