3 ястия от индийската кухня, които задължително трябва да опитате

3 ястия от индийската кухня

Огромното разнообразие на индийската кухня може да бъде разделено на кухни от Северна Индия и Южна Индия. Основното правило в класификацията е колкото по-далеч е на юг,  толкова по-пикантни са подправките.

Индийските готвачи са майстори в създаването на комбинации от пикантни, парещи и сладки тонове. Вкусовете, слой по слой, постепенно се разкриват в устата, миг след  миг, нови нотки се трансформират в по-дълбоки тонове и въпреки мощния огън в устата, ти се иска яденето да трае вечно.

Ще ви представим три ястия от индийската кухня, които непременно трябва да опитате на закуска.

IDLI ( Идли)- ферментирали пухкави питки с диаметър 5-10 см от леща и оризово брашно. Готвят се на пара и са абсолютно свежи на вкус. Изглеждат лесни за правене, но това е цяло изкуство, защото ги приготвят цял ден, за да може тестото да втаса правилно. Има огромно разнообразие от рецепти за идли, с различни специалитети или добавки в тестото. Те се сервират обикновено с пикантен самбар и различни студени многоцветни сосове чътни (кокосов, доматен, кориандър или мента).  Идли се оказаха толкова популярни, че се настаниха в менюто за закуска в превъзходния нюйоркски хотел Pierre, поднесени върху тънък костен порцелан и сребърни лъжици.

VADA (Вада) – индийски остри понички. Брашното за тях се прави от бобови растения, сагови палми и / или картофи. Различни подправки, зеленчуци и билки се добавят в тестото за пълен вкус и се запържват в горещо растително масло във фритюрник или в тиган с много мазнина. Вада се сервират хрупкави и горещи, заедно с вече известните самбар и чътни.

Masala Dosa е тънка хрупкава палачинка, изпечена в голям чугунен тиган и приготвена от смес брашно от леща и оризов. В менюто ще видите солиден, може би дори по-дълъг от страница списък с различни видове, но който и да изберете, никога няма да сбъркате. В палачинката се слагат сварени картофи натрошени, смесени с билки. подправки. Размерът на Masala Dosa е различен и понякога може да достигне диаметър един метър и да излиза извън чинията. Сервира се също и с кокосово чътни и самбар.

Внимание !!! Някои готвачи приготвят Masala Dosa с масло от gia (Ghee). Ако решите да си поръчате това вкусно ястие от foodpanda, помолете да ви го приготвят с растително масло.

 

Как да ядем закуската?

Традиционно закуската (както повечето храни в Индия) се яде с дясната ръка. Разчупвате на парчета и потапяте в сос самбар и чътни, и се наслаждавайте на енергията на храната до върха на пръстите си, защото в краищата има много рецептори.

Европейските прибори за хранене са чудесни и за индийски закуски: нарязвате филийка тортила, поапяте я в самбар и чътни … Или изсипете самбар върху тортилата с лъжица.

Sambhar е традиционен пикантен сос – супа със зеленчуци, специалитети, подправки (домати, леща, лук), често се приготвя с кокосово мляко.

Chatni е гъст сос с подправки и подправки от пресен кокос.

Рецептите за приготвяне на всички тези ястия са документирани през 12 век в енциклопедия, съставена на санскрит от цар Someshvara III от династията Kalyan Chalukya).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *