Селски туризъм в Родопите – инвестиция с очарование

селски туризъм Родопи

Ако търсите релаксиращо противодействие на шумния градски живот, може да го откриете в чудните кътчета, свързани с все по-бързо развиващия се селски туризъм в Родопите. Тази „грамада вековечна,/ от върхове гранитни верига безконечна”, както я нарича Иван Вазов, днес е не само красива гледка, но и чудно място за развитие на селския туризъм.

Когато отправиш поглед към „върхове гранитни”/ Ив. Вазов/, усещаш радост в душата си , но и копнеж да се приближиш до това природно царство, чиято територия става все по-желана за развитие на селски туризъм в Родопите. Пренасянето в един първичен свят на чистота, тишина и спокойствие приближава човека до мечтания душевен комфорт, който чудните родопски селца предлагат в изобилие. Стремежът те да се превърнат от непознати, почти забравени, кътчета в добре уредени и перспективни дестинации за развитие на селския туризъм в Родопа планина става основен подтик за осъществяването на редица проекти в тази насока.

Борино, Момчиловци, Ягодина, Гълъбово, Лещен, Широка Лъка, Ковачевица- това са само малка част от местата, които можете да посетите, ако решите да реализирате идеите си за селски туризъм в Родопите. В уютните и самобитни селски къщи на Орфеевата планина, далеч от задушаващите „екстри” на съвременността, ще намерите мечтания душевен комфорт и ще преоткриете себе си. Местните жители с усмивка ще ви посрещнат и ще ви запознаят с някои от специфичните си дейности- отглеждане на зеленчуци, издояване на овце, приготвяне на сирене или баница. Така неусетно ще осъзнаете предимствата на селския туризъм в Родопите и ще вдъхновите и свои близки и познати да ви последват.

Свежият мирис на планината се съчетава очарователно с дъха на старите родопски къщи, някои от които са запазени в автентичния си вид и са се превърнали в атракция за любителите на селския туризъм в планината Родопи. Новопостроените семейни хотели предлагат възможности за организиране на различни семейни тържества и почивки. Красивите градини, подканящото барбекю и величествената природа са вдъхновение за всеки гост на тези райски селски кътчета.

За предпочелите не море, а селски туризъм в Родопите особено релаксиращо е въздействието на родопските песни и звука на каба гайдите. Те са своеобразната визитка на тези места, привличаща все повече наши и чуждестранни туристи. Така част от националното ни културно богатство бива съхранено за следващите поколения българи и представено пред света благодарение и на процъфтяващия в последните години селски туризъм в Родопа планина. Ярък пример за това е село Широка лъка, превърнало се в музикален център за развитие и съхранение на младите български дарования. Наред със създаденото там Национално музикално училище през 1972 г., усилено се работи и по линия на селския туризъм в Родопите. Там могат да се видят най-старите родопски къщи, направени от камък и дърво, от началото на 18 век. И, разбира се, да се чуят изпълненията на най-гласовитите родопски певици.

За самите жители на китните планински селца е важно да се съдейства за развитието на селския туризъм в Родопите, защото той спомага за създаването на поминък и за изграждането и реконструкцията на самобитни къщи, съхранили традициите на българското.
Всеки, който е посетил някои от селските къщи или новоизградените семейни хотели в най-обширната българска планина, разбира, че всъщност селският туризъм в Родопите е наистина една инвестиция с очарование.

Източник: http://www.hotelshoky.com/web/bg/hotel/home.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *