За смяната на щрангове и нещо друго

Смяната на щрангове е едно от най-важните мероприятия, които могат да осигурят нормални условия на живот в жилището. Във всяка жилищна сграда има изградени различни системи, осигуряващи комфорт в жилището. За да работят нормално водоснабдяване, отопление, канализация е необходимо да се поддържа в добро състояние всяка една система. За добрата работа е много важно да са в отлично състояние всички тръбопроводи, особено щранговете, защото те са обща собственост на живущите в сградата и поддържането им зависи от взаимното разбиране на съсобствениците.

За съжаление в старите сгради щранговете са направени от стоманени тръби, които отдавна са в лошо състояние. Причина за това е корозията, която е характерна за металните тръби. Появилата се корозия прави вътрешните стени на тръбите груби, което благоприятства задържане на различни песъчинки и отпадъци.

За канализационната система се налага най-често смяна на щрангове, защото тук задържаните отпадъци са в голямо количество. Често собственици се опитват да отпушат тези тръби, но резултата е временен. Смяна на щрангове решава проблема със запушването на канализационните тръби. Проблем има и с питейната и топла вода, ако щранговете са в лошо състояние. За да се осигури качествена вода и необходимото налягане за нейното движение по горните етажи е добре да се направи едновременно смяна на щрангове на всяка една от системите.

Както беше отбелязано щранговете са обща собственост, което определя и общо заплащане на разходите по тази дейност. Това създава понякога сериозен проблем сред собствениците, защото не винаги има съгласие за смяна на тръбите – хоризонтални и вертикални. Когато решите да направите смяна на щранговте само в собственото жилище ще трябва да предупредите съседите и домоуправителя. По време на смяна на вертикалните тръби за питейната вода, то ще се наложи спиране на водата, което е свързано и с другите обитатели.

Сериозен е проблема за смяна на щрангове на канализационната система, защото съседите трябва да се съгласят да не ползват известно време канализацията си. Освен това за да се направи качествена смяна на канализационните вертикални тръби е добре да се направи уговорка със съседите отгоре и отдолу за да има възможност да се направи добра връзка между новите и стари тръби, което ще гарантира сигурност на жилищата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *