Причини, довели до необходимостта от отпушване на каналите

Запушване на канализацията – една от тези битови неприятности, с която добре е запознат всеки собственик на жилище. В повечето случаи професионалисти не трябват, тъй като има няколко допустими начина за отпушване на канали при домашни условия.

За това, че пропускателната способност на тръбите чувствително намалява, свидетелстват няколко фактора:
– в кухнята или в банята се появява неприятна миризма;
– скоростта на оттичане на отпадъчните води е намаляла;
– при включване на всеки източник на вода е забележимо покачване на нивото под решетката на сифона.

Тези сигнали напомнят, че отпушването на каналите е на дневен ред. Забелязва се, че през лятно-есенния сезон запушванията са по-често. Това е свързано с факта, че през този период домакинствата ползват големи количества вода. Следователно, увеличава се и количеството замърсители, попадащи в канализацията.

Специалистите препоръчат да бъдете особено внимателни в периода на заготовка на зимнина и винаги да имате у дома това, с което можете да се справите с отпушване на каналите при нужда.

Разбирането на причините за възникване на запушванията на каналите ще позволи тяхното отстраняване. Неприятностите винаги лесно се отстраняват след като се ликвидират проблемите, които са ги предизвикали.

За това практичният собственик се старае да идентифицира проблемните места на своята канализация. В многоетажните постройки и самостоятелната къща те могат да бъдат различни.

В старите постройки за отвеждане на отпадъчните води се използват чугунени тръби.
Този материал има много предимства, но има и един много съществен недостатък – корозира. Колкото повече вътрешните стени на тръбите стават по-груби от корозията, толкова повече напластявания от отпадъчните води се образуват по тях, а и корозията непрекъснато се увеличава.

Светлият отвор на тръбите може да бъде сведен до минимум, и сещайте се, в какво място се получава запушването. Но има и по-опасни участъци:
– участъка от тръбата от изпускането на кухненската мивка до изпускането на отпадъчните води в банята;
– участъка от изпускането на отпадъците от тоалетната до местата на съединяване на тръбите с канализацията.

Новите канализационни системи се изграждат от пластмасови тръби. Основна причина за запушванията при тях е неправилен монтаж, като не се отчита необходимия препоръчителен наклон на тръбите спрямо общата канализационна мрежа.

Преди всичко собствениците сами монтират тръбите и ги поставят под неправилен ъгъл и наклон. В този случай по вътрешните страни на тръбите започва да се образува налеп и се появява проблема с отпушване на канали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *