Вид на тръбите – профилактика и отпушване на канали

Домакинствата са винаги с надвиснала опасност от запушване на каналите. Това налага да влагат повече внимание при ползване на канализацията. За да не се налага често отпушване на канали и почистване на тръбите се препоръча периодична профилактика.

Тя обхваща следните основни мероприятия:

– не хвърляйте в мивката, умивалника хранителни отпадъци, мазнини ;
– един – два пъти в месеца не забравяйте да промиете с вряла вода кухненската мивка;
– един път в месеца е желателно да използвате химически препарати за почистване на тръбите.

Обитателите на жилища, чиято канализация е направена с пластмасови тръби са щастливци в сравнение с хората, чиято канализация е със стари чугунени тръби.

Пластмасовите тръби са с гладка вътрешна повърхност и по-малко се наслагват мазнини. При чугунените тръби нещата са зле – с годините на ползване са се натрупали във вътрешността ръжда, мазнини.

При пластмасовите тръби запушвания се получават преди всичко в извивките на тръбите и в разклоненията.

Отпушване на каналите при тях се препоръча да се прави с използването на химически средства – те разграждат натрупаните отпадъци, но не повреждат тръбите.

Преди ползване на битова химия е задължително да се запознаете с инструкцията към препарата и да се спазват точно дадените указания.

Използването на комбинацията сода за хляб и оцет в равни количества също ще помогне за отпушване на каналите, както и гореща вода за промиване на тръбите.

Ако тези средства не помогнат може да ползвате ръчна вакуум помпа.

Необходимо е да разглобите и почистите сифона от всички насъбрали се отпадъци, като за целта може да използвате специален тел за отпушване на канали.

Използването на механични начини за почистване на пластмасови канализационни тръби трябва да става много внимателно, защото може да бъдат повредени.

При чугунените канализационни тръби не трябва да се ползват химически средства за почистване на тръбите и отпушване на каналите, защото към запушването може да се добави и теч.

Тук, както и при пластмасовите тръби, може да се използва ръчна вакуум помпа. Възможен вариант е и комбинацията от сода за хляб и оцет.

На последно място от домашните средства може да се приложи и най-сложния начин, но в същото време проверен и ефективен начин – тел за отпушване на канали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *