3 варианта за счетоводно обслужване на етажната собственост

Добър счетоводител в София

Професионалното счетоводство на етажна собственост е една на пръв поглед елементарна и до голяма степен лишена от излишни усложнения дейност, но няма как да се отрече, че и това си има своите тънкости и определено не е по силите на всеки.

Обикновено става дума за еднократен тип счетоводно обслужване, което в преобладаващата част от случаите няма за цел да се представи пред определена институция.

Всъщност, годишният финансов отчет се изработва с цел да се представи пред съсобствениците за да се разбие подробно на части общият разход и да се представи пред мнозинството точен доклад за това как са похарчени парите, както и това какво е останало от събраната до момента сума.

Това може да се прави ежегодно, макар че не е задължително. Ако съкооператорите си имат доверие, подобна дейност може да се прави и веднъж на няколко години. Ето какви са и трите варианта за счетоводно обслужване на етажната собственост, от които можете да избирате.

1. Финансов отчет от външния домоуправител

Външните домоуправители, ако са коректни и ако става дума за сериозна фирма на място, те би трябвало да представят на съвета на собствениците пълен финансов отчет за събраните от тях средства.

Това сава обикновено посредством техен служител, който работи на трудов договор, макар че това не е задължително. Законите и правилата в бизнеса стават все по-гъвкави, а с това и възможностите за решаване на различни проблеми.

Възможно е например вашият професионален домоуправител да има сключен договор с външна фирма за счетоводно обслужване, като изработеният финансов отчет ще ви бъде предоставен от експерт.

2. Обслужване от вътрешен счетоводител

Когато собствениците на сградата имат вътрешен домоуправител, независимо дали той е на ротационен принцип или перманентно заемащ тази позиция, съществува като вариант човекът да се заеме с намирането на счетоводител.

Това може да се поеме като задача от самия него (въпросният домоуправител), както и от друг човек, на който той може да делегира тази отговорност при взаимно съгласие.

3. Поемане на отговорността директно от счетоводна кантора

Ако сградата няма външен домоуправител и ако никой от собствениците няма възможността, квалификацията и желанието да поеме тази отговорност, няма никакъв проблем тази задача  да се делегира на счетоводна кантора.

Специализираната фирма може да се заеме директно със счетоводното обслужване на етажната собственост. Разбира се, за целта фирмата трябва да има гласувано доверието на всички съсобственици и да се ползва с тяхната подкрепа.

Напоследък подобни инициативи, при които собственик на жилище в кооперацията се заема с подобна задача, за съжаление, не биват приети така добре и с нужното доверие, както е било в миналото.

Инициаторите на подобна задача рядко биват оценени по достойнство, ето защо вече все по-рядко някой се ангажира лично за общото благо, дори и ако самият той е съсобственик в сградата.

Защо е толкова важно всичко това

Днес за мнозина е трудно да възприемат постоянните промени, но е важно да се движим в такт с новите практики. При големите жилищни кооперации, в които значителен брой собственици събират средства, общият бюджет трябва да подлежи на стриктен контрол.

Днес счетоводното обслужване става все по-тясно свързано с иновациите в областта на общата етажна собственост и колкото по-бързо се възприеме това, толкова по-лесно ще бъде за в бъдеще. Важно е всеки един собственик да знае за какво се използват неговите пари, а това може да се направи единствено с помощта на ясен и прозрачен финансов отчет от опитен счетоводител.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *